COKOON нова революционна технология за производство на гуми

COKOON е името на напълно нова и революционна технология за производство на гуми. Тя  използва екологична техника за слепване.
Към 2019 г. вече 250 000 гуми за пътнически автомобили са в процес на производство чрез тази уникална технология. Continental и Kordsa работят съвместно по новата екологична технология от 2017 г. насам. Както е известно Continental е технологична компания и производител на първокласни гуми.  Kordsa е лидер в технологиите за подсилване на гуми и конструкции, както и в областта за композитни технологии.
Висококачествените гуми трябва да отговарят на много изисквания – ефективност, издръжливост, безопасност и устойчивост. Затова текстилните компоненти трябва да се свързват отлично и екологично към каучука. Новата технология позволява активно свързване на материали за подсилване на текстил с каучукови смеси. Не се използват резорцин и формалдехид при потапянето на текстила. Материалите за подсилване на текстил се използват широко при производството на гуми и механични каучукови продукти като маркучи и конвейерни ленти.

Екологична технология за слепване без резорцин и формалдехид

Преди COKOON, химикалите резорцин и формалдехид бяха незаменими за активно свързване на материалите. Сега са заменени с по-екологични алтернативи . Това води не само до по-устойчива верига на доставки, но също така е предимство за производителите на корда за гуми. Служителите в заводите за гуми и крайните потребители не са изложени на тези вещества. Те са химически изменени при процеса на вулканизация. Благодарение на COKOON Dip Technology свързването на текстилни материали към каучука вече е възможно без тези две съставки. Освен това, технологията не изисква никакви промени в оборудването за преработка.

Технология на отворени иновации

След първото обявяване на COKOON като технология на отворени иновации през март 2019 г., тя привлече доста внимание в бранша. Повече от 40 компании изразиха интерес за тестване на материала и обмислят присъединяване към лицензната група. Близо 20 от тях вече са получили мостри. Сега всички заинтересувани страни са поканени да се присъединят към лицензната група. Те ще получат безплатен лиценз, за да допринесат за разработването на тази нова екологична технология.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.