Indy 500: BorgWarner почита Ей. Джей. Фойт с единствения по рода си Baby Borg

Един от най-великите американски пилоти, четирикратен победител в Indy 500 Ей. Джей. Фойт, бе удостоен от BorgWarner с единствен по рода си трофей Baby Borg. Купата BorgWarner се връчва на победитела в Indy 500.

Тази година се отбелязва 65-ата поредна година, в която Фойт участва в 500 мили на Индианаполис като пилот или собственик на отбор. На тазгодишният 106-ият Индианаполис 500 се отбелязва и 45-ата годишнина, откакто Фойт става първият пилот, който е спечелил състезанието четири пъти.

Във винарната „Foyt“ на Main St., Speedway, IN., Мишел Колинс, глобален директор по маркетинг и връзки с обществеността на BorgWarner, му подари Baby Borg на специална трапецовидна основа. От всяка страна на основата има сребърни плочи, ръчно гравирани от Рийд Смит (той гравира също и големия трофей Borg-Warner Trophy) с името на Фойт, годината на неговия успех и средната скорост от четирите му победи на Брикярд или Тухларната (б.р. така наричат пистата в Индианаполис).

„За нас е чест да споделим с Ей. Джей., неговите приятели и семейство, като му представим неговия собствен единствен по рода си Baby Borg“, каза Колинс. „Като собственик на отбор, Ей. Джей. бе награден на Indу 500 с Owners Baby Borg за победата на Кени Брак през 1999 г. Сега бихме искали да го почетем по специален начин за четирите му победи в Indy 500.

Фойт означава толкова много за феновете на състезанията по целия свят и особено тук, в Индианаполис. Той е основателят на „Клуба на пилотите с четири победи“ и срещу името си в книгата с рекорди за толкова много постижения в Тухларната“.

Победите на Фойт в Indy 500 бяха през 1961, ’64, ’67 и ’77 г. Той ще остане единственият пилот, който е спечелил състезанието в автомобили с преден и заден двигател. Легендата на Тексас е и единственият пилот на автомобил в Инди, който е спечелил седем шампионски титли.

Фойт каза: „Това е красив трофей и е нещо, което ще ценя, докато умра. BorgWarner направи наистина специален трофей и аз казах на Мишел [Колинс], че е страхотно от тяхна страна, да направят това за мен. Беше прекрасно. Видях много стари приятели, които познавам от дълго време. Това ме накара да се почувствам отново млад, въпреки че не съм!”

Сред 100-те поканени гости бяха настоящите пилоти на AJ Foyt Racing-Chevrolet Кайл Къркууд, Далтън Келет и Джей. Ар. Хилдебранд, синовете му Лари и Антъни Фойт, президентът на IndyCar Марк Майлс, президентът на IMS Дъг Боулс, дългогодишният собственик на автомобили Тим Делроуз, спонсор и близък приятел Марлин Секстън, Тони Джордж и известният адвокат от Индианаполис Джим Войлс.

Преди Индианаполис 500 през 1988 г. на победителите беше връчвана дървена плоча с фасада на Borg-Warner Trophy за тяхната кутия с трофеи. По предложение на друг четирикратен победител Рик Миърс, традицията на Baby Borg за 14-инчово сребърно копие на трофея започна след третата победа на Миърс и оттогава е традиция.

Други минали победители, които са били “надградени” с Baby Borg от плакет на BorgWarner, включват Парнели Джоунс, Марио Андрети и покойния Ал Ънсър.