BMW Motorrad представя къстъм машината R 18 „IRON ANNIE“

Персонализиран мотоциклет R 18 от партньора на BMW VTR Motorrad AG & VTR Customs в авиационен стил.

Старият “Aunt Ju” Junkers Ju 52, легендарният тримоторен търговски и транспортен самолет от 30-те години на миналия век, все още е познат на много хора. Ju 52 с регистрация на самолета D-AQUI в цветовата схема на Lufthansa сиво-черно от 1936 г. става особено известен в целия свят. По време на престоя си в САЩ от 1970 г. до 1984 г. под американската регистрация на самолет N52JU, той е кръстен “IRON ANNIE” за кратко от тогавашния си собственик Мартин Кайдин.

Точно този самолет вдъхнови клиент на партньора на BMW VTR Motorrad AG & VTR Customs в Шмерикон, Швейцария, да създаде много специална персонализирана версия на BMW R 18 – R 18 „IRON ANNIE“. Години преди това архитектът вече е имал индивидуален R nineT, изработен изцяло по негови идеи във VTR Customs и този път също е трябвало да се използват елементи в авиационен стил от конструкцията на самолети.

Например циферблатът на скоростомера, интегриран в резервоара, който е предназначен да напомня за старите инструменти в пилотската кабина. Или пък  панелите за достъп с бързо освобождаващи се крепежни елементи, каквито има на много самолети. И разбира се, беше наложително да се вземе назаем от характерната гофрирана алуминиева настилка на Ju 52. В същото време седалката трябваше да напомня на седло за езда. И, разбира се, за боята трябваше да се използва само цветовата схема “IRON ANNIE” в сиво и черно.

BMW R 18 First Edition послужи като отправна точка за проекта за персонализиране. Първо двигателят беше свален и боядисан в черно. Всички хромирани части бяха боядисани в черно, а стойките на вилката също получиха черно покритие под формата на DLC (Diamond Like Carbon) покритие.

Облицовката на пилотската кабина беше издърпана назад, колкото е възможно по-тясна и плоска, за да подчертае опростената форма. 7 см по-къса вилка и регулируем на височина амортисьор Wilbers подчертават свитата стойка на мотоциклета.

„За да направим мотора да изглежда по-малък и да му придадем по-филигранен външен вид между колелата, имахме големи 18 и 21 инчови колела, произведени от Kineo“, добавя Даниел Вайдман, собственик и управляващ директор на VTR Motorrad & VTR Customs.

Като допълнително техническо удоволствие, състезателни помпи HC3 от Magura бяха монтирани на мястото на стандартните R 18 фитинги за спирачки и съединители. Циферблатът на персонализирания скоростомер също получи визия, специално изработена от производителя на часовници Zeitzone Zurich.

„Едно от големите предизвикателства с R 18 IRON ANNIE бяха репликите на охлаждащите перки в областта на задните шумозаглушители. Оформянето на тези части в успоредни и красиви радиуси и в същото време хармоничното им закрепване отне редица опити,“ казва Даниел Вайдман за работата с алуминиева ламарина. – “Това отне безброй часове работа, тъй като резервоарът за гориво, опашката с предложената перка на опашката на самолет, страничните панели и пилотската кабина бяха изкусно ръчно оформени от алуминиев лист. Реминисценции за традиционна метална конструкция на самолети се осигуряват и от многобройните нитове на главата на лещата.”

Вайдман продължава: „Това, което почти ни нарани малко беше, когато видяхме всички ръчно изработени ярки алуминиеви листове да блестят. А идеята беше, че ще трябва да бъдат боядисани. Въпреки това сме изключително доволни от резултата, защото R 18 IRON ANNIE се различава още по-ясно от нашия добре познатият SPITFIRE, който също е проектиран в авиационен стил.“

R 18 IRON ANNIE ще получи одобрение за движение по пътищата и със сигурност ще привлече много внимание в новия си дом на Женевското езеро. Той ще остане уникален модел, както е обещано на клиента.

BMW R 18 IRON ANNIE by VTR Митнически спецификации:

База: BMW R 18 First Edition.

Части от ламарина: Резервоар за гориво, задна част, странични панели, пилотска кабина, калник, алуминий, ръчна изработка от VTR Customs.

Вилка: скъсени опори с DLC покритие.

Амортисьор: Wilbers, регулируем по височина.

Колела: Kineo предни 3,5 x 21″, задни 6 x18″.

Гуми: Avon Cobra, 120/70-21 и 200/55-18.

Кормило: ABM Vario Clip.

Скоростомер: Персонализиран от Zeitzone Zurich.

Спирачна / съединителна помпа: Magura HC3.

Седло: VTR Customs & Yves Knobel Saddlery.

Изпускателна система: Walzwerk.

Държач за регистрационен номер: Berham Customs.

Страничен мигач и задни светлини: Kellermann Atto.

Фар: Highsider.

Боядисване: VTR Customs & Freuler AG, Benken.