България с най-много победи на eвропейския шампионат на писта и Супермото в Плевен

България спечели отборната купа на eвропейския пистов шампионат и Супермото. На летищен комплекс „Долна Митрополия” край Плевен, нашите пилоти постигнаха най-много победи. 109 състезатели от България, Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Естония, Русия, Финландия и Чехия караха в отделните надпревари. Над 12 000 души публика дойде да наблюдава на живо Гран При България от календара на FIM Europe European SuperMoto Championship, 4-ти кръг и 8-и кръг на BMU Euro Road Racing Championship.
В клас SP 125  победа в 8-те състезателни обиколки спечели Жулиета Ленкова Апостолова (МСК Плевен) с Aprilia, която финишира с аванс от близо 10 секунди пред Пламен Христов (МСК Плевен) с Aprilia и на 28 секунди от третия Боян Петров (МСК Плевен) с Aprilia.
При Formula 600 с успеха заслужено се поздрави Християн Бузалковски (Северна Македония) с Yamaha. Той поведе от старта и не допусна да бъде изпреварен. Втори на 6.1 сек. е Михаил Иванов (ЕКО BMW рейсинг) с Honda. Трети завърши Павел Драганов (Троян Мото клуб) с Yamaha на 21.6 секунди след Бузалковски.
Клас Formula 1000 Валентин Георгиев (Зедмото) с Honda стана победител след 10-те състезателни обиколки. Той водеше колоната през цялото време и с преднина от 17.6 сек. пресече финалната линия пред Алекс Исмаил (Зедмото) с Yamaha. На третата позиция се класира Петър Бакалов ( SB мото рейсинг) с Kawasaki.

Двата класа SuperSport600 и SuperBike 1000 караха заедно, но с отделни класирания за награждаването.

Голямата битка в „кралския” клас между Ангел Караньотов (Overdrive Racing) с Ducati и Мартин Чой (EKO BMW Racing) с BMW, завърши с победа за Чой. Караньотов потегли от първата позиция на стартовата решетка, но във 3-та обиколка падна и получи повреда на мотора. Въпреки това продължи състезанието до края и финишира на 5-та позиция. След Чой на подиума за награждаване. Втори и трети в SBK се качиха Иван Грозев (SB Мото рейсинг) с BMW и Димитър Митов (МК Боляри) с BMW.
В класирането за SSP поредна победа записа Милен Георгиев (КИДА Моторспорт) с Yamaha.  Пламен Петров (Зедмото) с Yamaha завърши втори. Трети стана Йонел Паскота (Румъния) също с Yamaha.

На Европейския шампионат по Супермото в клас Junior и в двата манша първи стана Ян Улман (50 т., ТМ).

Чехът караше по изключителен начин и заслужено се поздрави с крайната победа. Втори с 44 т. бе Иван Мосин (Русия,  ТМ). Трети е българина Радостин Михайлов (40 т. ,КТМ). В SM 65 кубика за пореден път своя талант и потенциал показа Никола Николаев (КТМ), който триумфира и в двата манша. Подиумът бе изцяло от наши пилоти, тъй като асистенти на Николаев станаха Енис Байрямов (КТМ) и Никола Досев (КТМ.
В клас S3 отново на европейския шампионат по Супермото на върха след двойната победа за награждаването се качи Виктор Нейчев (КТМ) . След него останаха Кристиян Иванов (КТМ) и Димитър Петров (КТМ).
Многократният ни шампион по мотокрос Майкъл Иванов (Husqvarna) се представи на познатото си високо ниво. В дисциплината Суперmото в клас OPEN не даде шанс на конкурентите си и закономерно ги победи. Ееро Мадисон (Финландия) завърши и в двата манша след Майкъл, а трети Алекс Веткин ( Естония) с Husqvarna.
Пламен Христов (МСК Плевен) сAprilia стана победител  в клас СКУТЕРИ. Стефан Вълков (МСК Плевен) с Aprilia и Адриян Бояджиев (МСК Плевен) с Piaggio станаха втори и трети.
Днес  стана ясно ,че на 6 октомври, когато е последният кръг от европейския пистов шампионат и Супермото на пистата в Плевен, ще бъде направено уникално мото шествие от София до летищния комплекс „Долна Митрополия”.Организаторите очакват да се включат десетки любители, които да участват в организираното събитие.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.