България с важна роля в компанията Behr-Hella Thermocontrol (BHTC)

За три години на една зелена поляна в икономическата зона на Божурище израсна супермодерен завод. Той е на германската компания Behr-Hella Thermocontrol (BHTC), която избра да инвестира в България. Супермодерният завод произвежда от близо година продукция за водещи автомобилни компании като Daimler, BMW, Audi, VW, Skoda, SEAT, Renault, Nissan, MAN, Scania и др.
Днес имахме възможност да разгледаме завода на BHTC в България и да се запознаем с продукцията му. Но първо да видим каква е компанията BHTC . Тя е сравнително млада, основана е през 1999 г. в град Липщад като смесено дружество между компаниите Mahle и Hella. BHTC произвежда панели и уреди за обслужване и управление на автомобилни климатични инсталации. Климатични сензори, контролери за въздух и PTC нагреватели за стъкла допълват портфолиото й. BHTC покрива целия процес от продуктовия дизайн до производството на цялостната система за климатичен контрол. Този процес обхваща различни сфери на опит – от софтуер, електроника и механика до всички технологии за разработката и производството на оперативни и дисплейни елементи. За краткото си съществуване германската компания е с 35% пазарен дял в Европа и 80% в света, тя е сред най-големите играчи в автомобилния отрасъл. . BHTC осигурява работа на хора в Германия, но също така и в Китай, Индия, Япония, САЩ и България. В момента компанията инвестира и в строителството на завод в Мексико.
BHTC Image 7
През май 2015 г. BHTC открива производствено предприятие и развоен център в „Икономическа зона София-Божурище“. Тя е пионерът в тази зона. Решението е без елемент на съществен риск, защото е следствие на двегодишно проучване на локации в Източна Европа. България печели в конкуренция с други седем европейски страни.
Защо? Защото България е пълноправен член на Европейския съюз, има добра инвестиционна среда и 10% плосък данък, географското положение е много удобно заради близостта на Европа, Азия и Русия и страните от ОНД, а България е и на 2 часа със самолет до Германия, обучението в техническите университети у нас в София, Ботевград, Габрово и Русе е на много високи равнище, в България много хора говорят немски и английски. Това осигуряват ! По- прозаичните и по-очевидни причини са членството на страната в ЕС, носещо съществени предимства от логистична гледна точка, плоският данък, добрата инвестиционна среда и подкрепата на правителството. Това разясни на пресконференцията Мартин Ниланд, генерален мениджър на BHTC за България. Той има дългогодишен опит на мениджърски позиции в компании като сръбската Falke, Kodak Graphic Communications в София и немските URSA и BSN Glasspack. Той каза: „Много малки, средни и големи компании, производители на автомобилни компоненти, вече инвестираха в България. Ние също оценяваме потенциала на страната в тази област и това е причината да инвестираме тук. Сигурен съм, че и други ще видят този потенциал и ще ни последват.“
В завода на BHTC в Божурище се произвеждат електронни панели и контролни системи за климатици на автомобили, а клиенти са споменатите по-горе компании. В момента в компанията работят 200 души, като 150 работят в производството и се предвижда до 2017 г. да станат 400. За разлика от други фирми в сектора за автомобилни компоненти, които залагат на евтин труд, предприятието на BHTC разполага и с развоен център. В него вече има заети 50 инженери, които работят директно за проекти на централата в Липщад. Планира се броят на заетите в развойния център постепенно да достигне 100. Идеята е те да започнат да работят и по проекти, които директно ще се произвеждат в завода в Божурище. Фирмата набира активно две групи служители: такива, които да работят в производството и да изпълняват монтажни операции, и в същото време хора с висока квалификация за развойния център като софтуерни и хардуерни инженери. Затова BHTC работи активно с технически учебни заведения, за да отгледа своите кадри. Вече разполага с изградена основа за съвместни проекти с Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт в Техническия университет в София. Сътрудничи си активно и с Техническия университет в Габрово. BHTC е привлекателно работно място с широки възможности за обучение и професионално развитие и така има потенциал да привлича талантливи български специалисти.
Какви са инвестициите на компанията у нас. Досега те са в размер на 50 милиона лева, като до 2020 г. те ще се удвоят. Оборотът на компанията ще достигне 100 милиона евро. Българският клон на BHTC вече спечели две награди. Едната е „Инвеститор на 2015 година“ в класацията на Българската агенция за инвестиции, категория „Инвестиция на зелено“ и Награда на германската икономика в България 2015, категория „Голямо предприятие“.