Атрактивни водни надпревари на „Водното огледало” в Кърджали Атрактивни водни надпревари на „Водното огледало” в Кърджали

Българската федерация по водомоторен спорт и Община Кърджали организират най-големия воден фест на Балканите – атрактивни надпревари с бързи лодки, джет ски и флайборд от 29 юни до 1 юли край Кърджали.
На пресконференцията за предстоящото събитие кмета на Кърджали инж. Хасан Азис заяви „Това е първото официално използване на „Водното огледало” за организирано спортно мероприятие и време да извадим „Водното огледало” от устата на политиците и да го дадем в ръцете на спортистите. Опитваме се да върнем старата слава на град Кърджали – град на водомоторните спортове и предпочитана спортно-туристическа дестинаця”. Инж.Хасан Азис ще се включи в шоуто с демонстративно управление на ховъркрафт. „Ще направим на „Водното огледало” най-голямото водно шоу на Балканите, а в следващите години и в Европейски мащаб” заключи градоначалникът.
Официалното откриване ще бъде в събота вечерта – 30 юни, на „Водното огледало” срещу КАТ, където ще има уникално шоу от звук и светлина и рок концерт.
На 29 и 30 юни на брега на язовир „Студен Кладенец” ще се проведат три манша за всички категории джетове, включително и Free Style, жени и деца. Десет дами ще мерят сили с джетове, като очакваме потвърждение от световната шампионка Валерия Вершина. В същото време на „Водното огледало“, в центъра на Кърджали ще се провеждат състезанията с бързи лодки, които ще включват free style и паралелен слалом за джетове.
deny1
Кулминацията е на 1 юли на „Водното огледало”, където ще бъдат и финалните серии на джет състезанието, като между гонките са предвидени и атрактивни изпълнения с FlyBoad, при които с водни струи участниците се издигат над водата и Hovercraft – лодка на въздушни възглавници, която развива до 75 км/час.
До момента участие са заявили над 40 състезатели от България, Румъния, Турция, Гърция и Унгария, като сред тях има много известни имена в дисциплината с множество титли в Европейския и Световния шампионати.
“Искаме да покажем на хората алтернитивни начини за спортуване. Опитваме се да дадем изява на хората, които се занимават с тези спортове. Поканили сме съдийски екипи от Унгария, които са лицензирани от световната федерация. Ще имаме наблюдаващи от европейската и световната федерация. Ако се справим добре в това тестово състезание ще кандидастваме догодина за кръгове от първенствата на Европа и на Световния шампионат”, заяви генералният секретар на Българската федерация по водомоторен спорт Тодор Христов.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *