AMA Supercross: Триумф на Кен Роксен в Глендейл

Кен Роксен със Suzuki спечели първата си победа в главното състезание на Monster Energy AMA Supercross от 2022 г. насам. Той  беше убедителен на Стейт Фарм Стейдиъм в Глендейл, Аризона.

Роскен спечели в серията, а после грабна холшота в основната надпревара и поведе, като бе лидер в цялото състезание.

Арън Плесинджър с КТМ беше 2-и, преди да направи непредизвикана грешка при 180-градусов ляв завой. Това го прати на земята.

Второто място наследи Джейсън Андерсън с Kawasaki, като остана на него до финала. Илай Томак с Yamaha стана 3-и. Томак бе отстранен в обиколка 15, от общо 20 от Джет Лорънс с Honda Kawasaki. Така Лорънс зае финалната позиция на подиума пред Томак.

По-големият брат на Джет, Хънтър с Honda, завърши 5-и. Това е първото класиране на Хънтър в топ 5 в клас 450SX. Въпреки че завърши на 3-то място, Джет Лоурънс пое лидерството в класирането за 2024 г. Носителят на червения плакет до момента – Чейс Секстън с КТМ влезе в състезанието с контузена ръка и успя да постигне само 9-о място.

Плесинджър, който срина до 18 -о място, след като падна, се върна до 10-и на финала, за да запази 3-о място в класирането.

Купър Уеб с Yamaha  се задържа на 4-о място в класирането, въпреки че завърши 7-и. Андерсън вече е само на една точка зад Уеб след 6 от 17 кръга.

Роксен се изкачва 6-и в класирането, като измести от там Томак. Единадесет точки разделят 5-ия от водача в класирането. Осем състезатели са в рамките на 25 точки от лидера Джет Лорънс. Той води със 117 т., следван от Секстън със 111, Песинджър 108, Уеб 107, Андерсън 106, Роксен 102 и Томак 100.

В клас 250 SX за западната зона, победата взе Ар. Джей. Хемпшир с Husqvarna. На близо три секунди след него бе Леви Китчън с Kawasaki, а трети, на 6 секунди остана Джо Шимода с Honda.