AMA Supercross: Томак и Лоурънс печелят в Хюстън

Илай Томак с Yamaha спечели надпреварата в Хюстън, Тексас в клас 450 SX. Първи на стадион NRG в малкия клас – 250 SX бе Хънтър Лоувънс с Honda.

В главното състезание 450SX Томак грабна холшота пред Арън Плесинджър с КТМ. Крисчън Крейг с Husqvarna  падна веднага след първия завой и остана последен. Томак водеше от Плесинджър, Джейсън Андерсън с Kawasaki, Джъстин Барша с GasGas и Чейс Секстън с Honda.

Секстън и Купър Уеб с КТМ изпревариха Барша веднага, докато Плесинджър притискаше Томак отпред. Дилан Ферандис с Yamaha падна тежко, което стана причина да се покаже червения флаг. Ферандис беше навън трасето за известно време, но в крайна сметка успя да се изправи с малко помощ. Той обаче бе откаран за преглед.

При рестартирането Томак отново поведе Плесинджър, тъй като това беше поетапно рестартиране. Андерсън атакува веднага за второ място, когато Томак отвори малка разлика като лидер.  Плесинджър и Андерсън започнаха двубой помежду си и това позволи на Секстън да стигне до трето място. Томак отвори преднина от две секунди.

Секстън преследва Андерсън няколко обиколки и след това го изпревари. Андерсън направи грешка, което го тласна обратно в лапите на Плесинджър. Секстън се хвърли към второто място. Той започна преследване на Томак, като оставаше повече от половината състезание.

Джъстин Барша направи атака на Купър Уеб няколко обиколки след рестарта и всъщност започна да догонва Андерсън и Плесинджър. Първите пет бяха само на шест секунди един от друг, когато влязоха във втората половина на дистанцията.

Секстън хвана Томак като лидер малко повече от седем минути до края. Те пък дръпнаха на около три секунди пред Андерсън зад тях. Когато Секстън хвана Томак, това сякаш събуди пилота на Yamaha.  Томак отвори малка преднина.

Джъстин Купър беше бясно атакуващият в края на състезанието, като изпревари двамата пилоти на Kawasaki – Адам Сиансиаруло и след това Джоуи Саватжи, за да се изкачи до осми, преди да продължи и да задмине Кен Роксен със Suzuki в последната обиколка за 7-о място. След това Джъстин Барша падна, докато беше 5-и, но щеше да се качи отново на шесто място точно зад Купър Уеб.

Томак спечели победата – 47-а в шампионата, тъй като Секстън не можа да стопи трите секунди преднина. Джейсън Андерсън оформи подиума зад тях – 3-и.

В клас 250SX холшотът взе Хънтър Лоувърс с Honda, а Чанс Химас с Honda  бе точно зад него. Том Виале с КТМ успя да се изстреля към преднините позиции в състезанието още в първата обиколка. С след това почти се настигна с Хънтър Лорънс, който излезе извън пистата при тройния скок и загуби място от своя съотборник Химас.

Лорънс се прегрупира и изпревари Химас обратно за второ място, тъй като Виале имаше малка преднина отпред. След това Лорънс заобиколи Виале за водачество още в следващата обиколка в пясъчната секция и започна да трупа преднина. Макс Ансти с Honda изпревари Химас, тъй като последния направи нялкоко грешки. Така Джордан Смит и Джеръми Мартин, двамата с Yamaha, също попаднаха в челната петица.

Джордан Смит се приближаваше до Ансти за трето място, а водещите четирима състезатели се откъснаха от Мартин – 5-и. Нейт Трашър с Yamaha беше на шесто място, но се разби в пясъка в седмата обиколка и се върна на 13-о място зад Крис Блоуз с Kawasaki.

Виале продължаваше да отстъпва и Ансти се класира на второ място. В следващата обиколка Смит падна в пясъка точно както Трашър преди малко и се върна на пето място точно пред Хайдън Дийгън с Yamaha.

Джордан Смит прекара дълго време в притискане на Джереми Мартин и го подмина на пясъка само миг преди Виале да падне, докато бе трети. Виале стана 5-и точно пред Дигън и Мосман. Двамата успяха да се промъкнат напред.

Хънтър Лоурънс спечели първия кръг на 250SX East, докато Макс Ансти и Джордан Смит се качиха на подиума до него. Хейдън Дийгън завърши четвърти, след като Мартин почти падна в последната обиколка. Той накрая Мартин успя да се задържи на петото място.