AMA Supercross: Секстън и Лоурънс, двамата с Honda, триумфират в Детройт

Чейс Секстън от отбора на Honda HRC спечели главното състезание в 10-ия кръг от AMA Supercross на покрития стадион в Детройт. Състезанието държеше феновете на в клас 450SX, изпълнено с множество изненади и пропуски, както и драматична катастрофа в края.

Купър Уеб на Red Bull KTM спечели второто място, след като битките на пистата бяха пред 49 817 фенове на състезанието на Ford Field в Детройт. Илай Томак от Monster Energy Yamaha Star Racing завоюва трето място в кръг, който дава точки както за сезона на Суперкрос, така и за първия световен шампионат по Супер Мотокрос.

В 6-ия кръг на източния регионален клас 250SX, Хънтър Лорънс от отбора на Honda HRC постигна петата си победа за сезона.

Чейс Секстън се бори напред от средата на колоната, за да спечели втората си победа за годината.

Арон Плесинджър от Red Bull KTM грабна холшота в главното сътедания на клас 450SX, но Адам Сиансиаруло от Monster Energy Kawasaki премина покрай първата ритмична секция, за да поведе. Купър Уеб остана трети с Томак и Джъстин Барша от Red Bull GASGAS Factory Racing. Една минута и половина след старта на 20-минутното състезание плюс една обиколка Плесинджър си върна лидерството. По същото време победителят от миналата седмица, Кен Росен от Progressive Insurance ECSTAR Suzuki, стана 6-и, а зад него бе Чейс Секстън.

Състезанието беше интензивно в ранните обиколки. Пилотите бяха събрани в челото и си разменяха местата. Единственото явно предимство бе на Плесинджър. Той бе водил само общо седем обиколки в клас 450SX в кариерата до старта в Детройт. Докато лидерите в класирането се бореха зад него, Плесинджър се измъкна и стабилно увеличи преднината си. Пет минути след началото на състезанието Плесинджър водеше с над три секунди. Томак заобиколи Уеб, докато Барша се опита да направи същото. От това се възползва Секстън, който натисна и задмина Барша.

Изглеждаше вероятно първите трима в класирането – Уеб, Томак и Секстън, да се откъснат и да „налазят“ Плесинджър. Но вместо това ездачът на KTM постави още повече разлика между себе си и „глутницата“, докато Барша си пробиваше път през нея и достигна до 2-о място. Той се целеше в победата.

Тогава Секстън наистина се захвана за работа. Точно когато оставаха 11 минути, Секстън избута Уеб и стана трети. Една обиколка по-късно той се бореше с Барша за второ място. Атаката беше бърза и контрата на на Барша беше незабавна. Двамата се сблъскаха. Секстън остана на колела, но ударът извади Барша от темпото му. Това бе достатъчно за Уеб да го изпревари.

Преднината на Плесинджър беше над осем секунди и той изглеждаше недосегаем. Междувременно Томак работеше, за да задържи петото място, докато Роксен беше на задния му калник. След това Томак даде газ и премина покрай Барша, за да заеме четвъртото място. Секстън стопи на Плесинджър само с десети от секундата.

Плесинджър имаше удобна преднина, когато направи критична и непростима грешка. В предпоследната обиколка той хвана крака си в коловоз и излетя от мотора, докато той се издигаше във въздуха. Плесинджър катастрофира тежко, като се прости първата си победа в 450SX, след като водеше 20 обиколки.

Секстън спечели победата, втората му за сезона. Уеб запази второто място, а Томак взе третото място. Лидерите Уеб и Томак са разделени от три точки, направиха едно от най-вълнуващите състезания досега този сезон. След състезанието, Секстън получи наказание с отнемане на 7 точки, за нарушение на червен флаг. Това го остави на 18 т. от лидера в преследването на титлата.

Хънтър Лорънс спечели петата си победа за сезона и води с 35 т.

На старта на 6-ия кръг от Източния регионален клас 250SX, Хейдън Дигън от Monster Energy Yamaha Star Racing да грабне холшота. Хънтър Лоурънс обаче бързо поведе пред Джереми Мартин с Yamaha, Дигън и Нейт Трашър от Monster Energy Yamaha Star Racing. Лорънс скоро отвори преднина. Трашър беше трети бързо и оказа натиск върху Мартин, който се задържа на тази позиция няколко обиколки, а Трашър търсеше възможност да го изпревари.

Малко повече от четири минути след старта на 15-минутното състезание плюс една обиколка Трашър задмина Мартин и бавно намали разликата с Лорънс от 4,2 секунди до 3,6. Но когато състезанието достигна средата, Лоурънс отговори. Той даде газ и върна разликата до над четири секунди. Така не позволи на Трашър да го настигне.

Зад тях Дигън изпревари Мартин и зае третото място. Крис Блоуз от Monster Energy Pro Circuit остана пети на пуловете точно пред Том Виале от Red Bull KTM.

Победата на Лорънс създаде интересна статистика в сравнение с брат му, Джет Лорънс. Двамата братя вече са изравнени по стартове, победи и класиране в челната петица на състезанието Supercross. Хънтър има още едно класиране на подиума, но Джет вече държи шампионат в клас 250SX. Интересно е и това, че братята ще се състезават директно два пъти този сезон в двете предстоящи състезания Изток/Запад Шоудаун.

Сериите се завръщат на западния бряг, за 11-ия кръг на Лумен Филд в Сиатъл, Вашингтон. Събитието дава точки както за сезона на Monster Energy Supercross, така и за чисто новия световен шампионат по SuperMotocross, който завършва с две плейофни събития и едно финално събитие през септември.