AMA Supercross: Най-накрая и Томак спечели и то на Triple Crown в Сейнт Луис

Най-накрая победа за Илай Томак. Въпреки че му отне 12 кръга, Томак се върна на централното стъпало на подиума. Победата беше 52-ата в кариерата му в клас 450SX и първата му откакто се завърна от контузията си на ахилесовото сухожилие през май 2023 г.

Въпреки резултатите му от състезанието се показват като 1-1-1 за Тройната корона, той всъщност взе карирания флаг втори в втората надпревара за нощта. Въпреки това, наказание на победителя в серията Джет Лоурънс, измести Томак от 2-о на 1-о място. Но в останалите два старта Томак, първи взе карирания флаг. Състезателят на Monster Energy Yamaha Star Racing стана шестият различен победител в 450SX досега през 2024 г.

Купър Уеб от Monster Energy Yamaha Star Racing спечели второ място в генералното състезание с 5-6-2 финиширания, въпреки че той също беше наказан с две позиции във второто състезание. Джет Лоурънс, Уеб, Чейз Секстън и Арън Плесинджър бяха преместени с две позиции назад, докато Джейсън Андерсън бе с четири.

Общо петима пилоти бяха наказани само във второто състезание в клас 450SX, всички за същия инцидент. Според директора на състезанията на AMA Майк Пелетие, правилото на Тройната корона за скачане върху знаме с червен кръст е две позиции преместване назад за на нарушение.

Това е различно от правилото за стандартен формат, което се наказва с точки за шампионата, а не с позиции. Пелетие заяви, че от първите четирима наказани пилоти, всеки е скочил само върху знамето с червен кръст в една обиколка, докато Андерсън е скочил, докато флагът с червен кръст е бил показан както на обиколката с бял флаг (предпоследната), така и на обиколката с кариран флаг. Оттук и неговото наказание с четири позиции.

Уеб влезе в деня с 16 точки по-малко от Джет Лоурънс, но изостава със само осем. Хънтър Лоурънс от Honda HRC спечели първия си подиум в кариерата на 450SX с 8-2-4 финала в състезанието. Дори с неуспеха от нараняването му в Дейтона SX – счупена лопатка, той направи силни резултати напоследък и се възроди. Спечелвайки победа в състезанието за загряване миналия уикенд и сега първия си подиум този, новобранецът в 450SX се подобрява.

В Западния регион в клас 250SX Class, Леви Китчън доминираше в шестия кръг Сиатъл SX и последва успеха си от предишния кръг с нова победа в Мисури. Състезателят на Monster Energy/Pro Circuit Kawasaki беше почти перфектен през цялата вечер, като завърши 1-1-1, за да грабне и общата победа в 250SX Triple Crown като цяло. Китчън беше на 8 точки от Ар. Джей. Хемпшир и на 21 точки от Джордон Смит в шампионата.

Но сега Китчън си тръгва от седмия кръг с разлика от 15 точки от Хемпшир и 26 от Смит. До края на шампионата в 250SX в западния регион остават три кръга: Нашвил, Денвър и Солт Лейк Сити. Така Китчън е все по-близо до това да донесе на Мич Пайтън първата му титла в 250SX след тази на Джъстин Хил през 2017 г.

Джо Шимода от Honda HRC си проправи път до второто място в общия резултат с 2-3-3 във финала в състезанието. Шимода имаше по-добър старт и нямаше катастрофи, но каза, че не е имал нужната скорост. Все пак той остана втори след постоянни подиуми. Смит се възстанови от тежък уикенд в Сиатъл, където катастрофира тежко, докато беше втори и в крайна сметка завърши 14-ти. Той беше болен през цялата седмица преди кръга в Сейнт Луис. Все пак, ветеранът успя да завърши 3-2-4 за второ място в генералното класиране.

Ар.Джей. Хемпшиър, победител в общото класиране на Supercross Triple Crown в Сейнт Луис за 2022 г., завърши четвърти като цяло с класиране 4-4-2. Състезателят на Husqvarna запази темпото на Китчън в третото състезание, но той беше твърде назад в първите две състезания, за да се приземи на подиума, което от своя страна му коства място на общия подиум.