AMA Supercross: Джет Лорънс с Honda доминира в Детройт

Остин Форкнър печели първия кръг на източното крайбрежие в клас 250SX

Джет Лорънс от отбора на Honda HRC стана първият многократен победител в Monster Energy AMA Supercross през 2024 г. с впечатляваща победа пред 52 961 фенове във Форд Филд в Детройт.

Форд Филд, първият покрит стадион, домакин на състезание от Supercross през 2024 г., осигури страхотен екшън за феновете в Мичиган.

Чейс Секстън от Red Bull KTM Factory Racing, защитаващият титлата си шампион, зае второто място в първата обиколка и го задържа през цялото 20-минутно плюс една обиколка основно състезание. Кен Роксен от Suzuki Progressive Insurance ECSTAR се придвижи от старта в средата на групата. Германецът си проправи път нагоре по разровената писта и спечели последното място на подиума.

Когато резултатите бяха отчетени, Чейс Секстън пое преднината в точките за шампионата с една пред Джет Лорънс. Арън Плесинджър от Red Bull KTM Factory Racing сега е трети в класирането само на една точка зад Лорънс.

Класирането изглежда така: Сектън 98 т., Лорънс 97, Плесинджър 96 и Купър Уеб с Yamaha 92 т.

Джет Лорънс каза след финала: „Мисля, че най-голямата разлика за мен е повече в главата ми. Моето вземане на решения, през последните няколко седмици, не беше толкова добро… Скоростта ми не беше много лоша, но просто е имах по-лошо изпълнение и други грешки. Така че това, което имам предвид, когато казах на подиума: „Джет Лорънс се появи най-накрая в състезание“ е по-скоро умствено, мъдро решение.“

Кръгът в Детройт даде началото на източния регионален шампионат на клас 250SX с Остин Форкнър от Monster Energy Pro Circuit Kawasaki, който караше гладко, стабилно и бързо, за да грабне победата и преднината в точките в шампионата от 9 кръга.

Основното събитие на Източния регион в клас 250SX  започна с натрупване на първия завой, в което участваха половината ездачи. Остин Форкнър беше пред катастрофата и дръпна за решаваща победа. Така той спечели своята 13-ти триумф в Суперкроса. Макс Ансти от Fire Power Honda стартира прилично и се бори за второто място на предизвикателната писта. Новобранецът на Monster Energy Yamaha Star Racing Дакстън Беник направи впечатляващ дебют и завърши на трето място от първото си професионално суперкрос състезание.

Шампионатът се връща на запад за 6-ия кръг на стадион Стейт Фарм в Глендейл, Аризона на 10 февруари. Графикът се връща към нощните състезания, като церемониите по откриването започват в 20:00 местно време.

Всяко състезание Monster Energy Supercross също носи точки за Световния шампионат по SuperMotocross от 31 кръга. SuperMotocross League обединява вълнението от 17-кръговия сезон на Monster Energy AMA Supercross, 11-кръговия AMA Pro Motocross сезон, два плейофни кръга и един финал, за да определи краен победител за двата класа 450SMX и 250SMX.