AMA Supercross: Андерсън завършва сезона с четири поредни победи

Джейсън Андерсън от Monster Energy Kawasaki грабна последната победа за годината на световното първенство AMA Supercross, включващо 17 състезания. Чейс Секстън от отбора на Honda HRC стана втори, а Джъстин Барша от Red Bull GASGAS Factory Racing зае трето място в драматично състезание, което изправи феновете на крака.

В състезанията от клас 250SX, Нейт Трешър от Monster Energy Yamaha Star Racing спечели първата си победа за годината, надминавайки най-добрите пилоти от двата региона – Изток/Запад, в края на сезона.  Неговият съотборник от Monster Energy Yamaha Кристиан Крейг взе титлата Western Regional 250SX Class с осмо място.

При паднето на бариерата в последното състезание от сезон 2022, Джъстин Богъл със Suzuki грабна холшота преди от шампиона за 2021 г. от Red Bull KTM Купър Уеб, Андерсън и Секстън. Андерсън атакува рано, като преодоля Уеб преди края на първата обиколка, след което натрупа преднината за по-малко от две минути. Секстън бързо излезе втори и двамата стабилно се дистанцираха от преследващата ги глутница. Зад тях обаче имаше много екшън.

Спорът за третото място за сезона беше с разлика само осем точки. Те разделяха Малкълм Стюарт от Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing, Барсия и Марвин Маскен от Red Bull KTM. По-малко от четири минути след началото на състезанието, Барша стана 3-и, а Уеб – 4-и. След него бяха Стюарт на пето и Маскен на шесто място. Стюарт атакува и преодоля Уеб, а след това и Барша, точно преди средата на дистанцията. Само няколко завоя по-късно стадионът избухна, когато Барша се гмурна отвътре и направи здрав контакт със Стюарт. Стюарт падна от мотора си, сякаш беше изчезнал под него. Машината на Husqvarna обаче бързо се върна на трасето за запазване на позицията.

Зрителите видяха невероятна битка. Докато Стюарт вървеше напред, целият стадион крещеше. Стюарт беше до задния калник на Барша. В последната обиколка застигнат ездач за кратко задържа Стюарт и последният сблъсък между двамата така и не се състоя.

Под карирания флаг Андерсън грабна четвъртата си поредна победа и общо 7-а през 2022 г. Секстън беше близо, но не и дистанция за атака. Така завърши сезона с второ място. Барша грабна последното място на подиума за годината под неодобрението на зрителите, заради изпреварването, което направи за подиума.

На подиума Барша напомни на публиката, че позицията на подиума през сезона е на част от спорта и дава високи бонуси на пари за най-добрите финали. Четвъртото място на Стюарт беше достатъчно, за да го класира 3-и за сезона.

Сезонът 2022 в клас 450SX приключи с титла за Илай Томак от Monster Energy Yamaha Star Racing. Той лекуваше контузия на последното състезание, вземайки втората си титла от предишната надпревара. Джейсън Андерсън завърши на второ място в сезона със седем победи, като подобри рекорда си от 4-те победи в шампионата през 2018 г. В тежка и оспорваната битка Стюарт грабна 3-ото място.

Състезанията от клас 250SX в Юта бяха също толкова напрегнати. Финалното постави двете регионални дивизии на пистата заедно във втората от двата сблъсъка Изток/Запад през 2022 г. Носителят на титлата Крейг взе холшота, но Хънтър Лорънс от Honda HRC бързо мина напред. Лорънс се нуждаеше от победа и имаше нужда от Крейг, за да завърши петнадесети или по-лошо, за да вземе титлата.

Изненадата дойде, когато Нейт Трашър започна да оказва натиск върху Крейг за второ място в началото на състезанието. Трашър зае мястото и в рамките на около една обиколка, изпревари Лорънс и поведе. Челната тройка остана стабилна, докато Крейг не се разби в един завой. Крейг бързо се окопити и се върна в играта, като стана 8-и, за да си осигури титлата. Трашъв спечели със силно каране пред Лорънс и Пиърс Браун от Red Bull GASGAS Factory Racing.