Alfa Romeo Tonale е „Нов автомобил на годината 2023“ на Quattroruote

Alfa Romeo Tonale спечели конкурса „Нов автомобил на годината 2023“, който се организира от списание Quattroruote от 2000 г. насам. Първият електрифициран SUV на марката получи 18% от гласовете на уебсайта Quattroruote.it и се класира на първо място сред предварително селектираните 20 нови модела, избрани от авторитетната редакция на списанието. За Alfa Romeo това е пореден успех, след като в миналото конкурсът е бил печелен от моделите 147 (2001 г.), MiTo (2009 г.), Giulietta (2011 г.), Giulia (2017 г.) и Stelvio (2018 г.).
Рафаеле Русо, Мениджър на Alfa Romeo Италия, заяви: „За нас е чест да получим тази престижна награда, която беше присъдена на Tonale от читателите на Quattroruote, истински ентусиасти и  експерти в автомобилната област. От учредяването на конкурса преди близо 24 години всички наши нови модели винаги печелят, което е ясен знак за силната връзка между Alfa Romeo и широката публика. „Механичните творения“ на Alfa Romeo винаги са надхвърляли понятието
транспортно средство, като будят силни емоции и печелят сърцата на всички.“
Alfa Romeo Tonale е моделът, с който марката навлезе в света на електрификацията и същевременно остава лоялна към своето ДНК на благородния италиански спортен дух от 1910 г. насам. Отличителният италиански дизайн се допълва от авангардна технология и свързаност от най-високо ниво чрез усъвършенствана информационно-развлекателна система.

За Tonale марката създаде уникални и ексклузивни технически решения, за да подчертае своите спортни гени и да предложи на клиента несравнимо шофиране, типично за Alfa Romeo, при което прецизното внимание към детайла се съчетава с непрекъснат стремеж към най-високо качество. Наскоро Alfa Romeo представи Tonale Plug-In Hybrid Q4, най-мощната версия в гамата, която предефинира парадигмата „ефикасно спортно шофиране“. Това е най-ефективният модел на Alfa Romeo досега с ниво на отделяните емисии CO₂ до 26 г/км, което позволява свободен достъп до градските центрове с нискоемесиионни зони, над 80 км пробег в изцяло електрически режим за превъзходна всекидневна мобилност и до 600 км общ пробег на дълги разстояния. Общата мощност от 280 к.с. гарантира отличителните за Alfa Romeo динамика и спортен дух.
В челната тройка на конкурса „Нов автомобил на годината 2023“ се класираха два други модела на Stellantis. Това са Jeep Avenger, първият напълно електрически SUV на марката и Maserati Grecale (съответно с 12% и 14% от гласовете), което доказва, че все повече италиански клиенти оценяват високо SUV автомобилите на концерна.