4-то и 9-то място за Никола Николаев в испанския пистов шампионат

Страхотен уикенд имаше Никола Николаев в 4-ия кръг на Испанския шампионат в ESBK в клас Moto 4 на пистата “Каталуня” в Барселона като записа 4-то и 9-то място в двата състезателни дни.

Надпреварата започна добре за младия български пилот – в свободната тренировка в петък той успя да свали времето си с една секунда в сравнение с четвъртък.

В квалификационната сесия в събота Никола постигна и най-бързата си обиколка с време 2:05.149, което го прати сред 8-те най-добри. В края на квалификацията Николаев имаше леко падане, което му попречи да направи нова най-бърза обиколка.

В първото състезание Никола се представи много добре. След страхотен старт българският пилот успя да влезе в лидерската група, където се бори за място на подиума до края на състезанието. В крайна сметка Николаев остана на четвъртото място.

В неделната надпревара младият ни пилот се движеше във водещата група през по-голямата част от състезанието и дори поведе. В последната обиколка обаче той беше изпреварен от някои от съперниците си и финишира на деветото място. С постигнатите резултати Никола остава на осмото място в общото класиране с 68 точки.

“В четвъртък на първата свободна тренировка се движех в група, в която бяхме доста бавни, но на втората тренировка успях да подобря времето си. Свободната тренировка в петък мина доста добре, успях сваля времето с една секунда. В събота в квалификациите отново бях в група, изпреварих ги и бях шести. Когато щях да направя бърза обиколка катастрофирах и завърших сесията на десето място. В първото състезание имах добър старт и заех първото място, бях изпреварен от Лонгарела, а след това се борих за местата на подиума до края, но останах четвърти. В неделя в състезанието направих добър старт и станах първи, но бях изпреварен. Отново успях да хвана водещите пилоти, но в последната обиколка бях изпреварен от няколко съперници и завърших на девето място. Вече мисля за следващото състезание в Навара.”, сподели Никола Николаев за БФМ.

Следващото състезание в ESBK ще се проведе през уикенда на 28 и 29 август на пистата в Навара.