36 екипажа от пет държави ще стартират в юбилейното Монбат Рали Сливен

36 екипажа от пет държави подадоха заявка за участие в 40-тото юбилейно издание на “Монбат Рали Сливен” – втори кръг от Българския рали шампионат и трети от Балканския рали трофей на ФИА.
Девет са чуждите отбори, които ще пристигнат в Сливен за състезанието. Най-много са турските представители (5 екипажа), следвани от румънските (2 екипажа), а зрителите в Сливен ще видят по един отбор от Унгария и Швеция.
С първи номер ще стартират двукратните победители в Монбат Рали Сливен Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally2 evo. Екипажът на Мегапорт ще търси трета поредна победа в сливенското рали, а основна негова конкуренция ще бъдат турците Угур Сойлу / Араш Динчер с Skoda Fabia Rally2 – 3-и в рали „България“ и Мустафа Чакал / Озгур Акдаж с Hyundai i20 NG R5. Енис Ариф и Кармун Поенару (Румъния) с Skoda Fabia Rally2 допълват квартета екипажи с автомобили Rally2.
Силно представяне се очаква и отборите с по-стари, но не по-малко атрактивни, автомобили от клас RC2 Мартин Сурилов / Здравко Здравков (съст. № 5) с Mitsubishi Lancer Evo 9 и шампионите за 2015 г. Георги Василев / Стефан Добрев (№6) с Mitsubishi Lancer Evo 9. Два турски екипажа ще се опитат да се противопоставят на българските тандеми с подобни автомобили – Бугра Кан Килич / Али Емре Юлмаз (№ 7) и Чем Алакоч / Емир Сахин (№8).

Монбат Рали Сливен 2021 се очертава да бъде едно от най-силните състезания при автомобилите с един двигателен мост в последните години. Тринадесет автомобила са заявени в клас RC4, като те са предвождани от Даниел Попов и Ангел Башкехайов (№ 9, Peugeot 208 Rally4). За втори път в Сливен ще стартира и шведът Адам Вестлунд, който този път ще бъде на борда на Ford Fiesta Rally4 (№10), а негов навигатор ще е Лукас Карлсон.

Трикратната европейска шампионка при дамите Екатерина Стратиева ще запише поредно състезание у нас през този сезон. След рали “България” и спринтовете в Пещера и Дряново, Катето и нейният навигатор Георги Аврамов с Peugeot 208 R2, ще се опитат отново да се противопоставят на лидерите при автомобилите с един двигателен мост. Сред тях ще бъдат традиционно бързите Христо Атанасов и Марин Иванов с Citroen C2.

Пет са автомобилите в група Е1, като сред тях личат имената на силния варненски тандем Тодор Атанасов / Владимир Ичеренски с ВАЗ 2108, сливенския екипаж Иво Иванов / Николай Тенчев със Subaru Impreza WRX, Ясен Обретенов и Калоян Шантанов с новото за тях BMW 1 Series, съотборниците им във варнеския клуб Flat Out Николай Георгиев / Свилен Савов с BMW M3.

40-ото Монбат Рали Сливен стартира в четвъртък (10 юни) с церемониален старт в 20:30 ч. на площад “Хаджи Димитър” в центъра на града.

Ето и часовия график на ралито със специалните етапи: