32 екипажа стартират днес в Монбат Рали Сливен

40-ото издание на Монбат Рали Сливен стартира снощи с церемониално минаване под арката на площад „Хаджи Димитър“ в центъра на града. През рампата преминаха 32 екипажа от 36-те заявени. Чуждите дуети са 7, от които 4 от Турция и по един от Румъния, Унгария и Швеция. Ралито е втори кръг от националния шампионат и трети от Балканския рали трофей на ФИА.

Двукратните победители Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally2 Evo са абсолютни фаворити, след като Мартин Сурилов и Здравко Здравков се отказаха от участие заради повреда в двигателя на тяхното Mitsubishi Lancer Evo IX. Не пристигна и румънският екипаж Енис Ариф и Кармен Поенару с Skoda Fabia Rally2.

Два екипажа с коли R5 ще се опитат да се противопоставят на Ангелов и Гаджев. Това са турците Уур Сойлу и Арас Динчер с Skoda Fabia Rally2 и сънародниците им Мустафа Чакал и Озгур Акда с Hyundai i20 NG R5.

Битката в най-популярния RC4 клас ще бъде жестока. Десет екипажа, оглавявани от Даниел Попов и Ангел Башкехайов, ще стартират във втората по сила категория. Победителите от рали „България“ при автомобилите с един двигателен мост ще запишат втори старт с новото Peugeot 208 Rally4 на „Ясен Попов Рейсинг“. Те имат шанс да се борят за подиума в генералното класиране, ако част от екипажите в RC2 класа имат проблеми и времето в района е слънчево и топло. Прогнозата за следващите два дена обаче е за превалявания, като беше и снощи при откриването на състезанието.

40-то юбилейно издание на рали „Сливен“ има 11 скоростни етапа и 166 състезателни километра. Организаторите от АСК „Скорпион“ комбинират състезанието с кръг от дрифт шампионата на летище “Бършен”, където е разположен сервизния парк на ралито и суперспециалната отсечка „Монбат“. Днес има четири етапа, като първият –  „Абланово“ (19,77 км) в е 17:40 ч. Следват „Ичера“ (17,76 км), „Карандила“ (14,59 км) и суперспециалният етап “Монбат” на бившето летище „Бършен“ в 20.31 ч. Общата дължина на етапите е 54 км и 92 км преход. Преди старта на отсечките, организаторите решиха да дадат възможност на екипажите за допълнително опознаване.

Най-дългият етап – 30,65 км, е „Агликина поляна“, който минава през част от култовата „Стара река“. В ралито  се завърна и отсечката „Котел“. В петъчния ден има 4 отсечки с дължина 54 км и 92 км преход. Утре, събота  има 7 етапа с дължина 111 км и 211 км преход. Състезанието може да бъде оспорвано до самия край, защото финалната отсечка е второто минаване на дългата 29 км и технична „Агликина поляна“.