24 часа на Льо Ман: YART Yamaha на първа позиция

След оспорвана втора квалификационна сесия в Льо Ман, официалният отбор на Yamaha в EWC – ​​YART Yamaha спечели първа позиция преди Yoshimura SERT Motul и BMW Motorrad World Endurance Team.

След първа квалификационна сесия, която взе Yoshimura SERT Motul, френско-японският отбор загуби с малка разлика от YART – Yamaha – само 0,147 сек. Австрийският фабричен отбор беше единственият, на който и тримата състезатели в рамките на 1:35 мин. за обиколка. Карел Ханика бе най-бърз на пистата с обиколка 1: 35.732, Марвин Фриц и Николо Канепа бяха на практика в рамките на същата десета от секундата на седлото на R1 # 7. Съответно бяха 1:35,849 и 1:35,831.

​YART – Yamaha, който вече е взел 5 точки, които се присъждат за първа позиция, ще започне от първо място в стартовата решетка пред Suzuki Yoshimura SERT Motul (Грег Блек, Ксавие Симеон и Силвен Гинтоли) и BMW Motorrad World Endurance Team (Маркус Ройтербергер, Иля Михалчик и Хавиер Форес).

Tati Team Beringer Racing продължи да полага усилия. Независимият екип на Kawasaki (Ален Тешер, Себастиен Сюшет и Жулиен Енжорла) е на четвърто място в решетката. Открои се още един независим екип. VRD Igol Experiences Yamaha е на пето място в мрежата благодарение на Флориан Алт, Флориан Марино и Нико Терол.

Тези два отбора се справиха по-добре от три фабрични екипа – F.C.C. TSR Honda France, Webike SRC Kawasaki France Trickstar и ERC Endurance-Ducati, които бяха забавени от катастрофи тази сутрин. Moto Ain и 3ART Best of Bike оформят Топ 10 на старта в 24 часа на Льо Ман.

Отборът, който липсва от водещата група, е Wójcik Racing Team, който се опитва да промени състава от трима състезатели в отсъствието на Джино Реа и Шеридан Морайс, които не могат да бъдат там поради здравословни ограничения, и на Ранди Круменахер състезавайки се в World Supersport в Мизано.

Имаше разгърната битка и в клас Superstock. В крайна сметка Team 18 Sapeurs-Pompiers CMS Motostore изнесе деня преди Wójcik Racing Team 2, RAC41 ChromeBurner, Team 33 Louit April Moto, No Limits Motor Team, BMRT 3D Maxxess Nevers и National Motos. Тези отбори са групирани на 11 до 18 място в решетката. За екипа на Energie Endurance 91, в който е Мартин Чой и братята Федерико и Кристиан Наполи писахме. Те са на 31-а позиция.

На по-студената писта Бугати от вчера следобед, втората квалификация беше оспорвана и всички отбори подобриха представянията си, което предвещава вълнуваща надпревара за откриването на новия сезон в EWC на ФИМ за 2021 г.