24 часа на Льо Ман: Представиха Ford Mustang GT3 преди дебюта му през 2024 г.

Ford официално п,eoijdlr Mustang GT3, който ще върне американския производител в 24-те часа на Льо Ман през 2024 г. Базиран на седмото поколение на серийния автомобил, Ford Mustang GT3 най-накрая беше разкрит на света днес, преди стогодишнината на френската класика за издръжливост.

Преди това Ford беше пуснал само няколко снимки на автомобила във форма от чисти въглеродни влакна през март от тестова сесия в Себринг. След това имаше  кратко показване в тестове, близо до работилниците на Multimatic в Мурсвил, Северна Каролина. Multimatic участва с Ford в разработването на Mustang, докато M-Sport помогна за сглобяването на 5,4-литровия двигател Coyote V8.

Ford вече осигури Proton Competition като свой първи клиент. Немският отбор възнамерява да участва с две коли  Mustang GT3 в WEC през следващата година, включително 24-те часа на Льо Ман. Производителят е ограничен до два автомобила в новия клас LMGT3 за 2024 г. според правилата, определени от ACO и FIA.

В допълнение към WEC, Ford също така ще управлява фабрична програма за две коли в подразделението GTD Pro на IMSA, което ще се ръководи от Multimatic, започвайки с Rolex 24 в Дейтона през януари. Не беше предоставена информация за други шампионати, в които Mustang GT3 може да се състезава. Все пак от Ford казаха, че колата ще се състезава в различни категории GT3 преди дебюта си в Льо Ман през юни 2024 г.

Съвпадайки с пускането на пазара, американската марка разкри и нова идентичност на марката за своето подразделение Ford Performance, като новата идентичност „FP“ се вижда ясно на изложбения автомобил.

Ford Mustang GT3 е първият спортен автомобил от такъв тип от Синия овал след успешния Ford GT, който се състезаваше в WEC и IMSA от 2016-19 г., като спечели Льо Ман при дебюта си.