20 септември – Ден без загинали на пътя

За осма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16 и 22 септември с мото „Остани жив! Пази живота!“ („Stay alive and save lives“). Тази година 20 септември е определен за Ден без загинали на пътя, като целта е да се организират събития, с които да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на Европа и страната ни. Активностите от традиционната кампания на ROADPOL се обединяват с дейностите, посветени на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември.

Запазвайки традицията от началото на кампанията през 2016 г., Дните на безопасността на пътя за Република България – 2023 г., се провеждат под патронажа на министъра на вътрешните работи. Национален координатор на инициативата е Главна дирекция „Национална полиция“.

На официалната страница на адрес: https://www.roadpolsafetydays.eu/, може да бъде намерена допълнителна информация. Специална рубрика „ROADPOL SAFETY DAYS“ с актуална информация за българските партньори е създадена на интернет страницата на пътна полиция на адрес: https://www.mvr.bg/opp.

За Дните на безопасността на ROADPOL партньорите трябва да организират свои събития, инициативи, мероприятия и дейности, които да реализират самостоятелно или с други партньори. Целта е чрез всички възможни средства за комуникация да се популяризира в най-висока степен и сред максимален брой хора идеята за НУЛА загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден. ROADPOL отново призовава да се разшири обхватът на кампанията и тя да получи по-широко географско разпространение, като повече събития се регистрират през социалните мрежи.

Тази година страната ни е домакин на основното събитие на кампанията на ROADPOL – Дни на безопасността на пътя – 2023 г. и в тази връзка е организирана международна конференция по пътна безопасност, в която ще участват представители от 27 страни.