19 екипажа в готовност да стартират на 9-ото Еко Е – рали България 2021

В петъчния ден на 30 юли за девета поредна година ще се състои единственото екологично автомобилно рали на България. В него ще стартират “най-зелените” превозни средства в тридневна автомобилна надпревара по пътищата на страната. До момента заявки за участие са подали 19 екипажа, като сред тях има участници от Сърбия, Румъния и Украйна. Очаква се от Испания да пристигне и наблюдателят на ФИА Давид Доминго.

Еко E-ралито ще стартира от столичния площад „Александът I Батенберг“ и ще финишира в неделя 1 август на територията на ТехПарк София. Участниците ще изминат 473 км по пътна книга, от които 102 км са регулаторни тестове – специални етапи с предварително зададена задължителна скорост с транзитни и скрити часови контроли, които ще определят класирането. Маршрутът преминава през редица исторически местности,  паметници, природни гледки и е с акцент българската природа, традиции и култура. Автомобилите ще бъдат зареждани чрез мобилни зарядни станции осигурени от фирма eCars.

Събитието се организира от Съюза на Българските Автомобилисти, Автомобилната федерация на България и Спортен клуб “Интерспиид Нова Генерация“. До участие се допускат само  100 % електрически автомобили, а всеки екипаж ще се състои от пилот и навигатор.

„Състезанието има изключително голямо обществено значение. Ралито е още един начин да пропагандираме идеята за чиста околна и здравословна жизнена среда, както и създаването на подходящи рамкови условия за насърчаване на еко иновациите и инвестициите в потреблението на екологични стоки и услуги. Това е поредната отговорност, с която от години се ангажира неправителствения сектор с надеждата законотворците да  стимулират клиентите при избор на нов автомобил да предпочетат коли с алтернативни енергийни източници. Ралито доказва със своето девето издание, че електрическите автомобили и тези с електрическо задвижване са нашето недалечно бъдеще, защото те вече заемат място в настоящето ни. Състезанието не е за скорост, а е по-скоро демонстрация на най-новите технологии, насочени в автомобилостроенето за по-ниска консумация на енергия успоредно с необходимия комфорт и безопасност по време на шофиране.“, споделя главния инициатор на еко ралито Валя Панталеева, председател на спортен клуб “Интерспиид Нова Генерация“.

Преди старта група от технически комисари ще направи преглед на автомобилите и ще допусне до участие само превозни средства, задвижвани от алтернативна енергия по правилника на проявата.

Програма и часови график на IX  Международно Еко Е- Рали БЪЛГАРИЯ 2021:

30.07.2021   17:00 ч

Церемониален старт по откриване и старт на етап 1

Място: София, площад Александът I Батенберг

(472 км обща дължина на маршрута, разделен е на два етапа с 10 регулаторни тестове ). Маршрутът и контроли са описани в пътен карнет.

Екипажите стартират с интервалът между колите от една минута.

1-ви  ЕТАП          Петък,  30 юли 2021

София-Старосел (включва 3 регулаторни теста)

Събота, 31 юли 2021

Старосел-Перущица-Старосел (включва 3 регулаторни теста)

2-ри ЕТАП          Събота, 31 юли 2021

Старосел – Хисаря -Старосел  (включва 2 регулаторни теста)

Неделя, 01 август 2021

Старосел – Панагюрище-Вакарел-София (включва 2 регулаторни теста)

Финал и награждаване: 17:30 ч. в ТехПарк,София

Партньори на тазгодишното 9-о  Международно Еко Е- Рали БЪЛГАРИЯ 2021 са eCars, ТехПарк, ЗД Булстрад, минерална вода Ледина, Бор-Чвор и Биохрани Органик.