Щофел Вандорн става официален пилот на Team Peugeot TotalEnergies за сезон 2024

  • Щофел Вандорн е назначен за официален пилот на Team Peugeot TotalEnergies

  • От 2024 г. белгиецът ще бъде зад волана на PEUGEOT 9X8 във FIA WEC

Щофел Вандорн, настоящият резервен пилот на Peugeot Sport, беше обявен за официален пилот на Team Peugeot TotalEnergies за Световния шампионат по издръжливост на FIA (FIA WEC) за сезон 2024. 31-годишният белгиец ще бъде зад волана на PEUGEOT 9X8.

Световен шампион във Formula E на FIA за 2022 г., той дебютира в състезания за издръжливост през 2019 г. в клас LMP1 със SMP Racing, след това през 2021 г. с JOTA в клас LMP2. Вандорн също е официален пилот на DS Penske, част от групата Stellantis Motorsport, към която принадлежи и Team Peugeot. Той вече познава бъдещите си съотборници и техническия персонал благодарение на предишни тестове на пистата и симулаторни сесии в отбора. Той също така се запозна с PEUGEOT 9X8, който ще кара след няколко месеца във FIA WEC. С тази кола Вандорн завърши 6-те часа на Фуджи миналия уикенд, когато замени Нико Мюлер, който беше контузен.

С официалното представяне на Щофел Вандорн, отборът на Peugeot TotalEnergies избира стабилност само с една цел – борба за победата срещу ожесточената и силна конкуренция в класа Hypercar през следващия сезон. Там са не по-малко от десет производителя. Той ще започне като официален пилот в първото състезание на FIA WEC, което ще се проведе в Катар на 2 март 2024 г. и ще продължи през 7-те кръга от сезона, които ще достигнат своя връх в 24-те часа на Льо Ман, 15 и 16 юни 2024 г.

Жан Марк Фино  – старши вицепрезидент на Stellantis Motorsport казва: „Горди сме да посочим Щофел Вандорн за официален пилот на Team Peugeot TotalEnergies. Както той показа във Фуджи, неговият отборен дух, представянето и постоянството му са в съответствие с тези на неговите съотборници. Разбира се, вече го познаваме  много добре като пилот на DS Penske във Формула Е. Той е част от семейството на Stellantis Motorport. Способността му да се адаптира и да влезе в ритъм веднага показва, че и двете серии се допълват, FIA WEC и FIA Formula E и е предимство да имаш пилоти, които участват и в двата шампионата.“

Щофел Вандорн: „Наистина съм щастлив да се присъединя към отбора като официален пилот за сезон 2024. Винаги съм оценявал FIA WEC и съм запознат с него, тъй като се състезавах през 2019 и 2021 г. Моята цел очевидно беше да се върна в този шампионат и още повече сега с класа Hypercar, с толкова много производители. Да имаш възможността да се бориш за победата и в 24-те часа на Льо Ман е фантастично и е мечта за много пилоти. Наистина се радвам, че съм част от този екип и се вълнувам да започна сезона с PEUGEOT.“