Шиничи Сахара: „В Suzuki Ecstar ще бъдем по-обединени от всякога“

Ръководителят на проекта на Suzuki в MotoGP говори за плановете на фабриката от Хамамацу за 2021 г. Всечко това е след внезапното напускане на Давиде Бривио. Емблематичното лице на падока в MotoGP, който доведе Suzuki Ecstar стана спортен директор на Alpin.

След 20 успешни години в мотоциклетната Гран при,  решението на Давиде Бривио да напусне Suzuki Ecstar изненада всички. Не на последно място и ръководителят на проекта във фабриката от Хамамацу – Шиничи Сахара. В интервю за motogp.com той обясни пътя, по който ще върви напред конструктора. На тима предстои защита на титлите при пилотите и отборите.

– Започва нова ера за Suzuki, след като Давиде Бривио напусна отбора. Как ви повлия тази актуална новина?

-Това беше шокираща новина. Наистина оценявам направеното от Давиде, откакто се присъедини към Suzuki. Влезе в началото с новосъздадения проект и израсна, за да се превърне в топ тим. Със сигурност ние сме засегнати от това, но не мисля, че ще загубим пътя без него. Винаги сме гледали на нещата по един и същи начин и сме се знаели в каква посока да поемем. Разполагаме и с експертен персонал, който да ни помогне да се справим. Напълно се доверявам на екипната структура, която имаме, и на останалите хора, които са помогнали за изграждането й.

-Какво е усещането в екипа след това съобщение?

-Когато Давиде каза на целия екип, разбира се всички бяха шокирани. Но скоро се насочихме към следващите стъпки, за да преодолеем ситуацията. Ще бъдем по-обединени от всякога, защото всички обичаме тази марка, този екип и ще дадем 150%, за да продължим с новите предизвикателства по най-добрия начин.

-Как може да се отрази това на завода и на отбора преди важен сезон като 2021 г., където Suzuki и Джоан Мир ще се стремят да защитят титлата?

-Според мен, това не би трябвало да засяга нищо в отбора. Ще работим, както знаем. Дори повече от преди, след като спечелихме шампионата. Нашето отношение никога не се е променило. Ние ще се стремим отново да се борим за титлата с нашите двама силни пилоти – Мир и Ринс.

– И как се отразява на пилотитe?

– Това няма да повлияе на възможностите на нашите състезатели да се борят за шампионата. Вече сме шампиони и имаме двама млади, талантливи и страхотни пилоти. Те знаят как да се справят с неприятности или трудни ситуации през цялото време. Изобщо не се притеснявам от тази гледна точка. И двамата са супер професионалисти и са готови за шампионата през 2021 г.

– Ще има ли необходимост от преструктуриране на сегашните отдели на екипа?

– Винаги е необходимо да се прецизира структурата на екипа, за да се постигне максимална ефективност от всеки негов член. Това е стандартна процедура, дори без напускането на Давиде. Но мисля, че всеки е професионалист и има ноу-хау, за да продължи да работи по най-добрия възможен начин.

– Сега Suzuki има две възможности. Да изберете някой извън екипа, който да замени Давиде или да повиши някого, който вече е в екипа, за да поддържа философията. Кой смятате, че е по-добър избор в момента?

– Мисля, че можем да управляваме ситуацията с хората в Suzuki. Това е най-добрият начин за нас. Ние знаем кои сме, как работим, как си взаимодействаме и от какво се нуждаем. В момента няма да търсим външен мениджър, ще се опитаме да управляваме сами.

–  Говорейки за предстоящия сезон 2021, къде от Suzuki сте „натиснали“ най-много през зимната пауза?

–  Както правехме в миналото, ние се опитваме да подобрим всички области на ефективността на нашия мотор, без да губим добър баланс. Вероятно трябва да се стремим да имаме по-добри позиции на стартовата решетка, без да губим никакви резултати на състезателната дистанция.

–  Как би могло съперничеството между Жоан и Алекс да помогне за подобряване на мотоциклета?

– Трябва да избегнем сериозни грешки в посоката на развитие с различните данни, събрани от две различни характеристики на стила на каране на много високо ниво. Те се разбират между себе си за ползата от споделянето на данните. Това помага на развитието на нашите мотори.

–  Все още ли Жоан Мир показва най-доброто от себе си?

– Да разбира се. Той все още е млад и ще започне едва третия си сезон с нас. Той още има голяма възможност за познаване на мотора, на отбора и подобряване на работата си. Предполагам, че след спечелването на шампионата, Жоан е придобил зрялост и знае как да се справи с натиска.

–  А какво ще кажете за Алекс?

– Ще видим как и Ринс може да стане по-силен, борейки се със съотборника си. Миналата година, той беше в отлична форма и след това се контузи, за съжаление. Това много повлия на представянето му през целия сезон.

– Ще спрат ли разработките в полза на мотора на Suzuki?

– Бих казал не! От инженерна гледна точка, ние винаги имаме нови идеи за подобряване на мотора. За щастие пакетът на нашия мотор не беше лош през 2020 г. Така че, ще направим внимателно развитие на областите, върху които ни е позволено да работим. Никога не се знае как новите разпоредби ще повлияят на нещата. Но ситуацията е еднаква за всички производители. Това са едни и същи правила за всички. Така че честната игра е на масата и всички трябва да се справим с това.

– Каква е ситуацията по отношение на сателитния отбор, който на теория вече може да работи през 2022 г.?

– Все още проучваме кой е най-добрият начин. По време на сезона може би ще имаме повече информация