Шампионите в BG-X Ендуро за сезон 2020 ясни в неделя

След една година пауза от календара на РШ BG-X Ендуро, тази седмица Сопот се завръща с финалния кръг за сезон 2020. Това е шестото състезание за годината Hard Enduro Sopot 2020. Там  бе първият предвиден в календара старт, но той бе „посечен“ от пандемията. Все пак организаторите от МСК Ендуро Екстрийм Сопот, с помощта на Община Сопот и редица спонсори успяха да намерят нова дата.

Така те организират състезанието в полите на Средна Гора. Местността „Мурлата“ и намиращият се в нея мотополигон ще бъдат своеобразен център.

На фона на падналия октомврийски дъжд се очертава да бъде повече от интересна надпревара. В предварителната информация за траковете в отделните класове прави впечатление сравнително малкия километраж (23 км за клас Жени до 42 км за клас PRO). Но организаторите гарантират, след първите 3 км, които са в стил „рали“ (равно и бързо), класическо хард ендуро с много каменни сектори, тъмна гора и няколко хилклайма. Относителното време за финиширане което са определили към момента дизайнерите на трака е между 2 часа и 30 минути до 3 часа и половина плюс.

За неделя „Мурлата“ е подготвена с нови елементи които да разнообразят и без това не-лекия ендурокрос.

В клас PRO, след масивния дъжд в съботно Кирково, пилотите не отбелязаха максималния брой възможни точки и голямата битка се отложи за Сопот, където като лидер в класирането ще пристигне Любомир Иванов (МСК Препараторите, КТМ-Б, 154 т.) с много сериозни шансове за златото. Втори в таблицата за момента се явява Теодор Кабакчиев (СК Екстрийм Рейсинг, КТМ, 120т .). Той обаче този уикенд ще вземе участие в благотворителното картинг състезание „ЕКО 24 часа на България“ и ще пропусне Hard Enduro Sopot 2020.

Това поставя следващите 4 пилота в класирането: Илиян Кузманов (АФГ Рейсинг, Honda, 105 т.), съотборниците от Алба Дамасцена МСК – Мартин Петков (КТМ, 103 т.) и Цветан Денев (КТМ, 94т.), както и Георги Топалов (WINBET Хард Райдърс, Husqvarna, 92 т.) в изходна позиция за атака на позиции в топ три за сезона. Ккаква точно ще бъде конфигурацията на призьорите зависи от твърде много фактори – личностната мотивация и физическата подготовка, гарнирани с тактика, късмет и математика.

В клас EXPERT, Кристиан Петров (WINBET Хард Райдърс, КТМ, 174 т.) е изключително стабилен в представянето си през целия сезон.

Той  и е на път да повтори шампионската си титла от 2019, като на Сопот трябва да застрахова златото си с едно добро представяне. След Петров, отново имаме ситуация с много неизвестни и състезатели с твърде близки точки. Втората позиция е за Атанас Ангелов (WINBET Хард Райдърс, Husqvarna, 123 т.), след него са Десислав Цеков (WINBET Хард Райдърс, Husqvarna, 110 т.), Христо Георгиев (ЕК Луда Работа, КТМ, 109 т.) и Дурмушали Саидходжа (МСК Шарп Райдърс, Husqvarna, 92 т.). Реално никой няма да се откаже от борбата до последно. Скъпоценните метали ще се разпределят отново в неделя.

При пилотите от клас Стандарт „кашата“ е качествена както обикновено и това се дължи на контузията на лидера Иван Печев (МСК Ендуро Севлиево, Husqvarna, 176 т.).

Той ще пропусне състезанието. След него, на втората позиция се намира Камен Дочев (МСК Ендуро Севлиево, КТМ, 166 т.),. За него това е  може би най-важното състезание в кариерата до момента, ако иска да дублира златото си от 2019 г. Според регламента, най-лошият кръг (резултат) от общия сбор точки на даден състезател (б.р. неучастието също се счита за „най-лош резултат“) отпада за крайното класиране.

Без висша математика може да се каже, че Дочев определено се нуждае от победи и в навигацията, и в ендуро кроса на Сопот, по пътя към златото за 2020. Само пет точки е и разликата между Гюннур Ходжа (Алба Дамсцена МСК, 119 т) и Иван Минков (МСК Екс Ендуро Кърнаре, 114 т.), двамата с Husqvarna. Те ще решат позиция 3 в Сопот. Генади Илиев (Алба Дамасцена МСК, 108 т.) ще пропусне и този кръг поради контузия.

Състезателите от клас Сеньор, подобно на останалите класове, също са оставили формирането на челната тройка за сезона за последния кръг, като и тук обстановката е традиционно напечена.

В Кирково, лидерът в класирането Георги Дамянов (WINBET Хард Райдърс, Husqvarna, 163 т.) влезе в пряко единоборство с Радостин Георгиев (ЕК Луда Работа, КТМ, 132 т.). Те спечелиха по 37 точки и поделиха подиума с Асан Имамов (Ендуро Клуб Корница, КТМ, 159 т.). Георгиев обаче  пропусна юнското Банско и на практика неговите точки до момента са „чисти“.

Докато Имамов и Дамянов ще трябва да се разделят с някой скъпи точки. Това тотално може да промени челната тройка. Не трябва да пропускаме и Виктор Димов (Ендуро Клуб Севтополис, Beta, 126 т.) и Стоян Пачарозов (МСК Екс Ендуро Кърнаре, КТМ, 120 т.), които не на шега могат да объркат сметките с едно добро каране в Сопот.

При момичетата от клас Жени, Габриела Мартинова (СК Екстрийм Рейсинг, КТМ, 120 т.) е твърд лидер в класирането. По непотвърдена информация Мария Раева (МК Боляри, КТМ, 46 т.) ще участва на пистовото състезание в Долна Митрополия.  Така че новите попълнения в клас Жени ще могат да опитат своите сили преди финала на сезона.

В събота, стартът на състезанието ще бъде в 10:15, в неделя ендуро кроса започва отново в 10:15, мястото на срещата е мотополигон „Мурлата“.

Източник: БФМ