Честит рожден ден на Harley-Davidson! Празник с новия Nightster и обновена гама със специални версии за 2023 г.

Вчера Harley-Davidson отпразнува своя 120-и рожден ден. Това бе почетено с изцяло новия модел  Harley-Davidson Nightster, както и с куп специални предложения като юбилейни модели. По-точно това са шест специални предложения: Ultra Limited Anniversary, Tri Glide Ultra Anniversary, Street Glide Special Anniversary, Road Glide Special Anniversary, Fat Boy 114 Anniversary и Heritage Classic 114 Anniversary.

Специалното издание на юбилейните модели на Harley-Davidson не е нещо ново. То датира от 50-тия рожден ден на марката през 1954 г. Тогава бяха поставени бронзови медальони върху определени машини. 75-ият рожден ден през 1978 г. бе ознаменуван със специална черна и златна боя, нанесена върху два модела.

Всъщност, от 1988 г. на всеки пет години се предлага почит към юбилея на избрани мотоциклети. Така и 2023 г. не е изключение – с шест круизъра с ограничена серия, които ще се появяват при дилърите по-късно тази година.

Смес от наситено червено, черни нюанси и пръскане на златни детайли – всички мотоциклети започват с основен слой „Heirloom Red“ и получават червени ивици, за да подчертаят облицовката на каросерията. Златните медальони на резервоарите също са намигване към миналото на Harley – с лазерно гравирани серийни номера и специални черни и червени капаци на седалките, добавящи допълнителна специална нотка.

Но компанията не се задоволява с производството само на блестящи бояджийски елементи. Компанията от Милуоки също обяви набор от актуализации на други части от тяхната дву- и триколесна гама, с нови технологии, модернизирани V-образни двигатели и много други.

Harley-Davidson Nightster Special

Новата 2023 г. приветства актуализиран Harley-Davidson Nightster Special в гамата, с променен стил, ергономичност, нови колела и технология.

Моделът се отличава с преработен стил, подобрена ергономичност, нови колела и седалка. Harley-Davidson Nightster Special за 2023 г. се появява, като последва оригиналния Nightster за 2022 г., пуснат миналия април.

Изцяло новият Nightster избухна на сцената в средната категория и бързо се превърна в претендент за трона на изключително популярния и за съжаление напуснал гамата 883 Sportster. Той донесе нова платформа на двигателя под формата на Revolution Max 975T, изцяло нова рама и шаси и отличителен модерен ретро стил на круизър.

Harley бързо последва оригиналния мотоциклет с актуализирана версия Special, включваща естетически и технически промени. Новият мотоциклет,  представен вчера, ще се продава заедно с настоящия вариант, който ще продължи да бъде базов модел в гамата Nightster.

Най-големите промени в новия Nightster Special идват под формата на значителни актуализации на стила. Фарът вече е сгушен в спретнато изглеждаща гондола. Новите стикери на резервоара помагат незабавно да се идентифицира мотоциклетът като актуализираната версия. Емблемата е важна, тъй като това е стил, който напомня за моделите Sportster на Harley-Davidson от 70-те години на миналия век.

Удобно допълнение към модела е включването на монтирана на калника седалка с крака, монтирани точно под капака на панела. Позицията на седене не изглежда като най-удобната в гамата, но това дава възможност да се вземе пътник на кратко пътуване!

Новият Nightster Special е с променена ергономия на водача. Сега има и круиз контрол като стандарт и USB порт за зареждане. Щранговете на кормилото изместват контролите на водача нагоре с 50,8 мм и назад с 25,4 мм.

Базиран на Nightster, моделът запазва същия 975-кубиков V-образен двигател с течно охлаждане. Той е с 88,8 к.с. при 7500 об./мин. и въртящ момент от 95 Нм при 5000 об./мин. за динамично движение в нисък клас.

Актуализираният модел е с TFT табло 10,16 см на цял екран. Преместването позволява на ездача да свърже телефона си с мотора. Това позволява подобрена версия на навигацията.

Една драматична визуална промяна за новия мотоциклет е промяната от алуминиеви джанти със седем спици към 14 спици. Новите джанти са с атрактивно изглеждащи части. Има система за следене на налягането в гумите и свежа, по-модерна визия на модела. Височината на седалката е ниска –  само 698,5 мм зад скромния 11,7-литров резервоар за гориво.

Harley-Davidson Breakout

Един модел, който получава повече от скъпа боя, е Harley-Davidson Breakout и се възползва от нов Milwaukee-Eight 117 V-twin двигател с въздушно/маслено охлаждане, актуализирана електроника, по-голям резервоар за гориво и ревизиран стил.

Новият 1923cc вече може да се намери в модели като Road Glide ST и заменя стария 1868cc Milwaukee 114 на Breakout. Мощността е до 100 к.с. (от 93)  при 4750 об/мин. Въртящият момент също вече е по голям – 167 Нм.

Познатият процъфтяващ саундтрак на Harley се доставя чрез изпускателна система две в две, с обърнат напред филтър, който вкарва повече въздух в почти двулитровия двигател. Вече може да се стигне и по-далеч с 18,9-литровия резервоар за гориво, заменил предишния 13,25-литров. Това е увенчано с набор от хромирани циферблати, съдържащи цялата ви важна информация, с обновена седалка, използвана, за да поеме допълнителното гориво.

Breakout също получава круиз контрол като стандарт, с опция за оборудване на контрол на сцеплението, за да се грижи за целия този нисък диапазон на въртящ момент. Това се присъединява към вече оборудвания ABS, плюс LED осветление, безключово запалване и др.

Harley-Davidson CVO Road Glide Limited Edition

За 2023 г. Harley ще предлага само един модел с топ спецификации в своята програма за персонализирани превозни средства за 2023 г. – CVO Road Glide Limited Anniversary.

Индивидуално номерирана и облечена в наследствена схема на боя, която насочва към стария Harley-Davidson, тази специална версия на Road Glide Limited ще бъде запазена до 1500 бройки по целия свят.

Всеки мотоциклет ще започне с основно покритие в черно, преди нанасяне на Heirloom Red (същото като юбилейните модели) върху предния калник, обтекателя, долната част на обтекателя, резервоара за гориво, страничните капаци, чантите и др. След това се завършва с червена ивица и златен мид, нанесен на ръка. Страничният профил на орел в полет допълва външния вид с фини детайли на крилата, които се виждат в резервоара за гориво и страничните чанти.

Актуализации на гамата Harley-Davidson

От марката подобриха спецификациите на своите модели круизъри и промениха елементите от гамата мотоциклети за приключения. Всички модели Softail сега ще се предлагат стандартно с круиз контрол – което означава Fat Boy, Fat Bob, Breakout и Low Rider S. Като Low Rider ST, Heritage Classic и Sport Glide запазват функционалността, както преди.

Нечувствителен към наклона контрол на сцеплението също ще бъде наличен за новоразработените Breakout, Low Rider S и Low Rider ST.

От друга страна, Pan America 1250 и 1250 Special с двойно предназначение също ще получат нов топлинен щит на катализатора и черен топлинен щит на вентилатора на радиатора.

Harley-Davidson Freewheeler

Harley също отбелязва големия ден с актуализирана триколка Freewheeler. Актуализираният модел получава затъмнена предница заедно с гланцирани черни ляти алуминиеви джанти. Те са разположени на 19 инча отпред и 18 инча отзад, като задните модули заменят по-стария 15 инчов дизайн. Машината е задвижвана от двуцилиндровия двигател Milwaukee-Eight 114, намиращ се и в други машини в гамата.