Формула 3: Победа за Бортолето, Цолов – 15-и

Никола Цолов (ART Grand Prix) се класира на 15-та позиция в основното второ състезание във Формула 3 на пистата Сахир в Бахрейн. Това бе първият състезателен уикенд в шампионата за 2023 г. Победата спечели Габриел Бортолето (Trident).

Нашият пилот завърши 12-и, но получи наказание от 5 секунди и загуби три позиции след финала. Санкцията за Цолов беше заради контакт с Кристиан Менсъл (Campos) в първия завой на обиколка 10. Никола направи атака срещу австралиеца в борбата за 14-та позиция при рестарта след като се прибра колата за сигурност. ранния период с кола за сигурност. Нашият пилот спря много късно и се удари в Менсъл.

След контакта, двамата продължиха, но стюардите основателно дадоха наказание на българския пилот. На всичко отгоре Цолов получи и повреда в системата DRS на колата си, която не можа да използва.

Всъщност Габриел Бортолето завърши втори, но Габриеле Мини (Hitech) получи наказание от 5 секунди, който наруши стартовата процедура, въпреки първата си позиция. Така победата отиде при Бортолето, а Мини стана 8-и, след като финала бе зад кола за сигурност. Втори стана Оливър Гьоте (Trident), трети – Дино Беганович (PREMA Racing).

С победата си Бортолето води с 26 т. пред Гьоте с 23 и Бреганович с 22. Вторият старт от шампионата е на 1 и 2 април на пистата Албърт парк в Австралия.