Формула 1: Red Bull разкри колата RB20 за сезон 2024

F1 Red Bull разкри колата RB20, която ще използва през сезон 2024 на Формула 1. Събитието бе в базата на отбора в Милтън Кейн. Това е 20-ия сезон на тима. През последните три години Red Bull държи шампионските титли при пилотите и доминира по пистите.

Изглежда автомобилът ще включва дизайнерски идеи, отхвърлени преди от Mercedes. Red Bull RB20  има дълги охлаждащи канали, които се движат назад от халото по дължината на капака на двигателя. Според коментарите, това е много подобно на дизайна, използван от Мерцедес на своя болид W14 за 2023 г. Приликите с W14 изглежда не спират дотук. Става дума за спецификацията за стартиране на RB20, която Red Bull трябва да използва за теста в Бахрейн следващата седмица и за откриването на сезона следващия месец. Шефът на отбора Кристиан Хорнер не изключи обаче промени в това време.

RB20 има вертикален вход на радиатора в странична подложка, под още по-силно изрязани странични подложки от RB19. Но RB20 запазва решенията за изтегляна е на страничните части по-надолу. Носът и други предни части изглеждат подобни на тези, които Red Bull пусна в края на миналия сезон. Подът, закрепен с болтове към RB20 за стартовото събитие, е забележимо по-голям и по-опростен от сложните и критични подове на тунела на Вентури, необходими за настоящите правила на F1 за граунд ефект.

Това обаче вероятно е хитрост, насочена към запазване на най-важното аеродинамично устройство на автомобила в тайна от съперничещите отбори възможно най-дълго преди началото на тестовете през 2024 г.

Окраската на RB20 не съдържа забележими разлики от RB19, нито седемте предишни дизайна на Red Bull, тъй като сегашната му цветова схема беше приета през 2016 г., с изключение на нюанса на жълтото, който екипът включи в окраската си, да стане по-тъмен през 2017 г.

Говорейки при представянето на RB20, Хорнър каза: „Това очевидно е еволюция на колата от миналата година и това е нашата 20-та версия. Момчетата не са бездействали, не е консервативно и можете да видите, че са били доста агресивни в определени области и все още прекрачват границите. Осъзнавам, че нашите опоненти все още настояват много и видях няколко коли, които изглеждат подобни на темата, с която участвахме миналата година. Можете да видите, че всички хора зад кулисите са работили много усилено по RB20 и някои от детайлите на колата са абсолютно изящни.“

Макс Верстапен и Серхио Перес също изразиха своите мисли за дизайна на RB20. Верстапен каза пред репортери, че след като за първи път е видял първоначалните дизайнерски чертежи на колата на миналогодишния финал на сезона в Абу Даби, реакцията му е била „Уау, това е доста различно по някакъв начин“ и че той е „доста доволен от посоката, която са избрали, според мен“.

Перес каза: „Не бихте си представили, че променяме концепцията толкова много и мисля, че е наистина смело от Red Bull да направим това.“

Снимки Red Bull Content Pool