Формула 1: General Motors все още са „уверени“ в офертата на Andretti Cadillac F1

От General Motors казват, че остават „уверени“ в кандидатурата за бъдещо навлизане на Andretti Cadillac във Формула 1. При това, въпреки неотдавнашното пренебрежение от страна на организацията на Формула 1 (FOM).

В първия официален коментар от американския автомобилен гигант след изявлението за отхвърляне на офертата, издадено от Формула 1 на 31 януари, вицепрезидентът на GM за производителност и моторни спортове Джим Кембъл каза, че проектът все още се развива.

Вчера в Дейтона Кембъл потвърди, че отборът е поискал среща с Формула 1, след като IT грешка обърка поканата, изпратена от притежателя на търговските права до Andretti през декември.

Офертата беше одобрена от FIA през октомври, преди да бъде предадена на изпълнителния директор на Формула 1 Стефано Доменикали и неговите колеги като следващата стъпка в процеса. Изявлението за отхвърляне от миналия месец постави под съмнение потенциалната конкурентоспособност на проекта, особено в първоначалния му вид, със задвижващ агрегат на Renault за клиенти.

Това обаче остави вратата отворена за различна реакция, когато собственият задвижващ агрегат на Cadillac бъде готов през 2028 г. и екипът ще бъде подкрепен в работата.

Кембъл каза: „По отношение на нашето приложение с Andretti, ние се чувстваме страхотно. FIA го проучи срещу други кандидати и след това гласува на доверие и одобрение на нашата кандидатура. Така че очевидно FOM направи своето изявление. Ние поискахме последваща среща с FOM и така ще работим по този въпрос.Ние наистина вярваме на сътрудничеството между Andretti и Cadillac и имаме способност да предложим конкурентно участие.

Не казваме, че е лесно! Но между нашите две организации имаме примери в нашата история за това къде сме били успешни в други категории моторни спортове и това е вярно за Cadillac и Andretti. С това казано, нашите съвместни екипи продължават да развиват нашата кола с темпове. И така, това е мястото, където сме.“

Кембъл отрече предположението, че GM се е почувствал обиден от изявление, което предполага, че проектът няма да бъде конкурентен. Той каза:  „Вярваме в заявлението, което подадохме.  Него ние артикулирахме способностите както на Andretti като състезателен отбор, така и на Cadillac като производствена и инженерна единица. Така че се чувстваме уверени в приложението и молим за среща с FOM.“

Според него, собственият задвижващ агрегат на Cadillac може да бъде готов по-рано от 2028 г. Марката обаче е ограничена от правилата на FIA. Кембъл обясни: „Когато се регистрирате като производител на енергиен блок, има краен срок да го направите. За нас това беше миналия юни, като го заявихме за 2028 г. Ако искахте да разработите двигател по-рано, тогава трябва да се регистрирате предходната година. Това е просто регламент.“