Формула 1: Alfa Romeo разкри новата си кола С43 за 2023 г

Отборът на Alfa Romeo във Формула 1 представи своя нов автомобил C43 – последният, произведен от Sauber, който носи името на италианския производител.
Колата е оцветена в  привличаща вниманието червена и въглеродно черна ливрея, проектирана от основния отдел за стил на пътни автомобили на Alfa Romeo. Няма го бялото, което е част от установения външен вид, откакто компанията за първи път обедини усилията си със Sauber като спонсор през 2018 г.

Сделката на Alfa Romeo с швейцарската организация приключва тази година преди два преходни сезона със задвижването  на Ferrari, преди отборът да стане първият автомобил във формула 1  на Audi през 2026 г. Има смяна и на основния спонсор от Orlen към Stake.

Новият Alfa Romeo C43, беше описана като „агресивна върху и под кожата“. Колата беше представена на света днес в Цюрих и в централата на екипа в Хинвил, Швейцария от съотборници Валтери Ботас и Жу Гуаню, които заедно си осигуриха 6-о място в класирането при конструкторите. В същото време серия от CGI изображения и видеоклипове, публикувани в социалните медийни канали на Alfa Romeo, показаха, че C43 се сглобява част по част, докато Augmented Reality позволява на феновете да пренесат изживяването при стартирането в собствените си домове.

Истинският C43 ще бъде видян за първи път, когато предприеме снимачен ден в Барселона в петък.  Новият главен изпълнителен директор на Sauber Андреас Зайдл избра да не се показва за момента, тъй като започва основната си задача да изгради организацията преди пристигането на Audi. Така Alfa Romeo ще бъде ръководен като тим през състезателните уикенди от управляващия директор Алесандро Алуни Брави, който е номиниран да бъде представител на отбора.

Брави каза: „Вдъхването на живот на една кола е дълъг процес, който засяга всеки отдел на състезателен отбор, затова е момент на голяма гордост да я видим представен днес. Избрахме да го направим пред нашите фенове, близо до нашия дом, защото пускането на нова кола не е само момент да заявите целите си за предстоящия сезон – това е и време да се върнете на хората, които са ви подкрепиха, било то на трибуните, пред телевизора или във фабриката, и изразихме нашата благодарност за тяхната страст и вярата им в нашия проект. Нашата нова кола е резултат от месеци работа, но днес е само началото на едно пътуване. Трябва да продължим да работим упорито, със смирение и всеотдайност, за да осигурим представяне на пистата. Всеки в екипа е отдаден на тази цел и съм убеден, че ще пожънем плодовете от нашата работа.“
Екипът описва C43 като еволюция на своя предшественик. Въпреки това, той включва съществени промени в задната част, с нова скоростна кутия, задно окачване и охлаждане, като всички промени са предназначени да отстранят слабостите, които бяха очевидни миналата година. Другият ключов фокус беше надеждността, след като отборът претърпя поредица от проблеми през 2022 г.