Формула 1: Чеко Перес надхитри Mercedes

Първа победа за Серхио Перес във Формула 1! Първа победа и за Racing Point в Гран при. При това победата на Чеко бе, след катохтой в първата обиколка бе последен. Мексиканецът се възползва от грешката на Mercedes в бокса, за да финишира 10 секунди пред Естебан Окон с Renault. Окон за първи път стъпи на подиума. Трети стана съотборникът на Перес –  Ланс Строл, който  допълни подиума. Така двамата пилоти допринесоха тимът Racing Point да излезе на трето място в шампионата на конструкторите.

В първата обиколка на „Сахир“ заместникът на Люис Хамлитън в екипа на Mercedes Джордж Ръсел се справи със стартиралия от първа позиция свой съотборник Валтери Ботас. След тях  Перес, Шарл Льоклер с Ferrari и Макс Верстапен с Red Bull се бореха за 3-о място. Мексиканецът имаше някакво предимство. Льоклер обаче не му остави достатъчно място. От контакта си изпати Верстапен. От екшъна на завой 4 оцеля само Перес.

На пистата излезе кола за сигурност, а Чеко влезе в бокса за нови гуми. Пилотът на Racing Point се върна в колоната на последна позиция. За него състезанието сякаш беше приключило, но шансът му щеше да проработи.

Първо Никлас Латифи се завъртя и изкара виртуалния автомобил за сигурност. После съотборникът му в Williams само за този старт на Сахир – Джак Ейткин сгреши в последния завой и предното му крило остана на пистата. Пак сейфти кар, този път истински.

Двамата пилоти на Mercedes влязоха в бокса. Там като че за първи път сменяха гуми. Механиците сгрешиха тези за Ръсел, който след една обиколка пак трябваше да мине през пита. Ботас „чакаше на опашката“ за… същите твърди сликове.

Така Перес оглави класирането, следван от Естебан Окон и Ланс Строл. Междувременно драмите за Джордж Ръсел продължиха с пълна сила. Британецът изпревари Окон и Строл, но отново трябваше да влезе в бокса заради спукана гума.

След като и Ръсел бе изваден от уравнението, Перес остана без конкуренция и спечели първата си победа във Формула 1. Това е предпоследно състезание за мексиканеца с екипа на Racing Point. Догодина на негово място идва  сегашният пилот на Ferrari Себастиан Фетел. Германецът стана едва 20-и.

Четвърти стана Карлос Сайнц с McLaren. Даниел Рикардо с Renault стана 5-и, а след него бяха Алекс Албон от екипа на Red Bull и Даниил Квят с AlphaTauri. И тримата изкяриха от това, че Валтери Ботас имаше проблеми с твърдите гуми и едва сколаса да стане 8-и. Топ 10 оформиха Джордж Ръсел и Ландо Норис с McLaren.