Формула 1: Ръсел – първи, Mercedes 1-2 в първата тренировка в Нидерландия

Джордж Ръсел изпревари Люис Хамилтън и Mercedes се наредиха първи и втори в първата тренировка за Гран При на Нидерландия. Световниятт шампион Макс Верстапен в домашната си надпревара спря с предполагаем проблем с трансмисията.

Темпото на Mercedes беше високо. Ръсел записа 1:12,455, за да завърши на 0,240 сек. пред Хамилтън 4-километровата писта Зандвоорт. Карлос Сайнц с Ferrari беше на още една десета от секундата назад на 3-о място.

Лидерът в шампионата Верстапен, който триумфира на родна земя миналата година, направи най-бързата обиколка с твърдите гуми. След това обаче се забави драстично и спря колата.

В сесията беше показан червен флаг, тъй като повредената му кола не беше премахната от пистата. Верстапен не излезе повече на трасето.

Макларън имаше силно представяне, като Ландо Норис беше четвърти най-бърз, на половин секунда от най-бързото време, а неговият съотборник Даниел Рикиардо изостана с около 0,1 секунди на пето място.

Шарл Льоклер беше на четвърт секунда зад съотборника си във Ферари Сайнц на шесто място,

McLaren имаше силно представяне. Ландо Норис беше четвърти, на половин секунда от най-доброто време. Неговият съотборник Даниел Рикардо изостана с около 0,1 сек. 5-и. Шарл Льоклер беше на четвърт секунда зад съотборника си във Ferrari Сайнц на шесто място.

Съотборникът на Верстапен в Red Bull Серхио Перес имаше предизвикателна сесия. Излезе от завой 9 и едва избегна удар в стената, преди да се присъедини отново. Той беше седмият най-бърз в общото класиране.

След него бе дуото на Alpine Фернандо Алонсо и Естебан Окон – съответно 8-и и 9-и, макар и с повече от секунда изоставане. Алекс Албон завърши в топ 10 за Williams.