Формула 1 представи модел на болид за 2022 година

Организаторите на световния шампион във Формула 1 Либърти Медия представиха официален модел на колите, които ще бъдат използвани от началото на сезон 2022, когато влизат в сила изцяло новите правила.

Според новите правила, които трябваше да бъдат въведени още през тази година, но заради коронавирус пандемията бяха отложени с един сезон, пилотите ще разчитат в по-голяма степен на механичното сцепление, вместо аеродинамичното какъвто е случаят в момента. По този начин ефектът на турбулентния въздух ще бъде драстично намален, което от своя страна трябва да позволи на пилотите да се следват по-лесно в завоите. По този начин ще бъдат улеснени и изпреварванията, като в идеалния сценарии на Формула 1 дори и системата DRS ще стане ненужна.

Намаляването на турбулентния въздушен поток ще се случи чрез опростяването на предните и задните крила, както и на страничните обтекатели, които ще бъде на практика елиминирани. Вместо тях ще се появят въздушни тунели, които ще отвеждат въздуха през пода на колата към дифузьора. По този начин за първи път от средата на 80-те години на 20 век ще бъде върнат ефектът на засмукването, което ще позволи поддържането на висока скорост в завоите независимо от наличието на автомобил в близост отпред.

Освен опростяването на крилата и премахването на страничните обтекатели, преминаването към 18-инчови гуми и поставянето на външни капаци на джантите, каквито за последно имаше през 2009 също ще допринесат за по-лесното следване.

Въпреки представянето на този автомобил, всеки отбор ще развие свои собствен такъв, но за първи път в историята на спорта, неговите собственици представят подобен модел още преди въвеждането на нови правила. Все пак някои от частите, които са върху въпросният модел ще бъдат използвани и отборите, тъй като те ще бъдат стандартизирани.