Формула 1: Перес победи Льоклер и Верстапен на екшън спринта в Баку

Серхио Перес с Red Bull постигна първата победа в спринтово състезание. Това стана на пистата в Баку. Мексиканецът победи Шарл Льоклер с Ferrari и съотборника си Макс Верстапен и взе максималните осем точки, които се предлагат.

Тъй като форматът на спринта на Формула 1 е преразгледан за 2023 г., нова квалификационна сесия „Shootout“ определи решетката за състезанието от 17 обиколки, което беше при приятни метеорологични условия. Един пилот не участва – новакът във Формула 1 Логан Сарджънт, който катастрофира от Shootout сесията и в Williams не можаха да оправят бързо значителните щети по колата му след инцидента. Междувременно решетката беше с още една кола по-малко. Alpine направи промени в окачването на колата на Естебан Окон.

На старта всички пилоти бяха със медиум гуми, с изключение на  Ландо Норис и Валтери Ботас  с меки. Стартиралият от първа позиция  Льоклер стратира отлично и запази преднината си в завой 1, а Перес беше втори.

Отзад се получи невероятен дуел между Верстапен и бързо стартиралия Джордж Ръсел, като двамата минаха един до друг през първите  завои, преди Mercedas-ът да изпревари Red Bull на завой 3. Верстапен не беше доволен и обвини по радиото Ръсел. Точно когато Верстапен поиска разследване на ФИА, един странен инцидент имаше Юки Цунода от AlphaTauri, като се удари в стената на изхода на завой 13, разхвърляйки отломки и задната си дясна гума по пистата.

С разгръщането на виртуална кола цза сигурност, Льоклер държеше Перес, Ръсел и Верстапен, а и съотборника си Карлос Сайнц. Фернандо Алонсо изпревари Алекс Албон от Williams, за да постави своя Aston Martin на опашката на Mercedes-а на Люис Хамилтън.

Въпреки загубата на колело, Цунода се върна обратно в бокса и механиците се опитаха да го поправят.

Състезанието беше рестартирано в края от обиколка 5. Льоклер овладя рестартирането, за да запази предимството си в Завой 1, като Перес отново бе втори, докато Верстапен компенсира разочарованието си в началната обиколка, като намери начин да се върне пред Ръсел за последното място на подиума. Сайнц успя да се защити, за да запази петото място, докато Алонсо се нахвърли върху Хамилтън, за да спечели още една позиция и да се изкачи до шесто място. Малко след подновяването на състезанието, Перес влезе в обхвата на DRS на Льоклер и направи чисто изпреварване по дългата старт/финална права.
Перес изпусна Льоклер, докато той излизаше на чист въздух, като всички погледи се насочиха към Верстапен на трето място, който продължи да прави обиколка значително по-бързо от Льоклер и оказа натиск върху двойния лидер този уикенд.

Перес запази самообладание отпред, докато последните обиколки течаха, като в крайна сметка предече първи финала на почти пет секунди прлед Льоклер. Той пък успя да задържи Верстапен на разстояние за второто място. Ръсел и Сайнц го последваха съответно на четвърто и пето място, като Алонсо, Хамилтън и Строл осигуриха последните точки.