Формула 1: Льоклер най-бърз в Остин, пилотите тестват гуми Pirelli за 2023 г.

Пилотът на Ferrari Шарл Льоклер записа най-бързото време във FP2 за Гран при на САЩ през 2022 г.  Тази сесия бе удължена от 60 на 90 минути заради тестове на прототипа на гумите на Pirelli през 2023 г.

Льоклер даде 1:36.810 при кратко излизане със средномека гума със спецификация за 2022. Беше му позволено да изпълни собствената си програма в началото на сесията, след като провали участието си в FP1.

При горещо и слънчево време на пистата COTA от Pirelli се радваха на това, че могат да събере максимални и представителни данни за техните гуми. Съединенията са в процес на работа преди планирания следсезонен тест за окончателните версии в Абу Даби.

Наред с Льоклер и Ferrari, няколко други пилоти и отбори проведоха специални тестови програми. След това се съсредоточиха върху теста на гумите. Това бяха McLaren, Alfa Romeo, Williams и Haas, които дадоха възможност за участие на пилоти новаци  в FP1.

В FP2 първите си обиколки от уикенда направиха Льоклер, Даниел Рикардо, Валтери Ботас, Николас Латифи и Кевин Магнусен. Льоклер Ботас и Рикардо използваха меките гуми за 2022 г. по пътя към второ и трето място, съответно за Alfa Romeo и McLaren. Двамата завършиха на повече от седем десети от Льоклер.

Карлос Сайнц, определящ темпото на FP1, поведе групата от пилоти, които имаха ограничени дистанции и зареждане с гориво с немаркирани гуми Pirelli. Те изостанаха с около 1,5 секунди. Мик Шумахер завърши челната петица за Haas.

Ландо Норис зае шесто място с другия McLaren, като избегна на косъм зверски сблъсък със стената след завъртане при влизане в бокса. След него бяха шампионът Макс Верстапен с Red Bull и Люис Хамилтън с Mercedes. Пиер Гасли от AlphaTauri и Серхио Перес от Red Bull бяха последните пилоти, които направиха обиколка под бариерата от 1:40 мин. и станаха съответно 9-и и 10-ти.