Формула 1: И Haas F1 представи колата и тима си

Отборът на Haas F1 официално представи новия си болид за сезон 2021 във Формула 1. Американският тим е осмият, който показва колата си.  От Haas F1 изненадаха с новата си разцветка, която реално е едно огромно руско знаме. Разбира се, изборът на този трикольор не е случаен, след като единият от пилотите на тима – Никита Мазепин, осигурява чрез баща си – руския милиардер Дмитрий Мазепин, по-голямата част от бюджета в отбора на Джийн Хаас. Парите идват от руската компания за производство на химически торове Uralkali, оглавявана от Дмитрий Мазепин.

Новият VF-21 ще бъде в ръцете на най-неопитната двойка пилоти във Формула 1, след като към Мазепин се присъедини и Мик Шумахер – синът на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер. Германецът обаче не плаща за дебюта си във Формула 1, след като е подкрепян от Ferrari, а Haas са техни клиенти на задвижващи единици и други системи и негласен поддържащ отбор.

Миналата година Мик спечели титлата във Формула 2, а Мазепин остана 5-ти  в общото класиране при пилотите. Двамата ще могат да изкарат за първи път новия VF-21 болид при откриването на тридневните предсезонни тестове в Бахрейн от 12 до 14 март.

Шефът на тима Гюнтер Щайнер каза, че тимът ще направи компромис с развитието на колата този сезон, за да се подготви за смяната на правилника през 2022 г. Промените по VF-21 са ограничени единствено до задължителните корекции, според правилника за този сезон. Екипът на Щайнер дори се е отказал от двата жокера, които ФИА разрешава за корекции по „замразените“ шасита.

Haas F1 не очаква да се измъкне от дъното на колоната през настоящата година, но засилените връзки с Ferrari и новият хъб в Маранело, който италианците са подготвили специално за своя партньор, би трябвало да променят статуквото през 2022 г.