Формула 1: Вече е факт – Хамилтън отива във Ferrari

Официално от Ferrari обявиха привличането на Люис Хамилтън през 2025 г. Договорът на британеца със Скудерията е многогодишен. Засега обаче не се уточняват подробности, както и за колко време.

Хамилтън подписа нов двугодишен договор с Mercedes само за 2024 и 2025 г. миналото лято, но очевидно е оставил място за действие за клаузи за напускане, в случай че промени мнението си при дадени ситуации.

Седемкратният световен шампион във Формула 1 прекара последните 11 години от своята кариера с Mercedes. Той спечели там шест от своите седем световни титли, 82 победи, качи се 148 пъти на подиума, спечели 78 първи позиции от 222 старт.

Във Ferrari Хамилтън ще си партнира с Шарл Льоклер. Миналата седмица монегаскът подписа нов дългосрочен договор с тима от Маранело. Хамилтън идва на мястото на Карлос Сайнц, чиито договор изтича в края на тази година

Льоклер и Хамилтън се смятат за протежета на шефа на отбора Фредерик Васьор, докато Сайнц бе век на Матиа Биното. Затова се шири мнение, че пилотската двойка на Ferrari ще може да се пребори с Reed Bull.

Затова пък в Mercedes се получава дупка най-неудобния момент. Ако ходът на Хамилтън беше одобрен по-рано, от Бракли щяха да имат повече възможности за лавиране на пазара на пилоти. Те може би щяха да се домогнат Льоклер, който сега е кандисал да партнира на седемкратния световен шампион от 2025 г. Сега пазарлъкът се проваля. И с Макс Верстапен, който е здраво заключен в Red Bull, няма твърде много други доказани имена, които да са налични през 2025 г. От Mercedes ще се концентрират  в двойката на McLaren  Ландо Норис и Оскар Пиастри. Норис обаче наскоро подписа договор с McLaren до 2026 г Дпруг вариант е Алекс Албон от Williams.

От друга страна пък не е ясно бъдещето на Карлос Сайнц. Не е ясно дали испанецът няма да привлече интересите на Mercedes, след като донесе миналата година единствената победа на Ferrari в Сингапур.