Формула Е: Jaguar взима първа двойна победа в Берлин

Jaguar TCS Racing играха на сляпо със своята състезателна стратегия, за да постигнат двоун успех в първото състезание в Берлин днес. Мич Еванс и Сам Бърд дзаеха първо и второ място в  хаотичната E-Prix на Берлин – 7-и крът от шампионата. В това състезание имаше  190 изпреварвания и рекордните 20 смени на лидерството. Общо осем различни пилоти бяха начело на надпреварата.
По време на цялата дистанция от 43 обиколки, колоната се оказа напълно неразкъсана. Рекорден брой различни лидери заставаха начело, тъй като стратегиите се разделят. Първите лидери избираха да скочат за РЕЖИМ НА АТАКА рано. Тези по-отзад пък я използваха по-дълго. Дан Тиктъм (NIO 333) се изстреля начело със зашеметяваща атака от външната страна на завой 1, точно пред стартиралия от първа позиция Себастиен Буеми (Envision Racing), Сам Бърд  (Jaguar TCS Racing) и Щофел Вандорн  (DS PENSKE) .
След като водещата група взе вторите си увеличения с 50 кВт, нещата се уредиха за три обиколки, преди Едоардо Мортара (Maserati MSG Racing) и Вандорн да излязат начело. Имаше различен лидер в състезанието на почти всеки етап, тъй като позициите се променяха отляво и отдясно. Това стана заради първото от двете излизания на кола за сигурност, което допълнително усложни нещата. Пилотите бяха малко над 5 секунди.

Бързо стартиращият Тиктъм беше в топ 10 и двамата с Вандорн бяха отстранени след контакт. заради това излезе втори път кола за сигурност. След това двойката на Jaguar и Буеми се изкачиха, за да запълнят първите три места. После Гюнтер за кратко взе първа позиция, докато състезанието навлизаше в заключителните си етапи. Автомобилите, задвижвани от Jaguar, продължиха да напъват, а Гюнтер искаше да ги преследва. 

Евънс успя да изтръгне аванс пред втория Бърд на изхода от фибата и направи добър щурм по старт/финалната права.  Той бе достатъчно добър, за да атакува в завой 1, за да поведе на Буеми, докато състезанието се насочваше към три добавени обиколки. Кивито успя да избяга с преднина от 0,750 секунди с две оставащи пълни обиколки, докато Бърд преследваше Буеми за второ място точно зад него в спринта до финала.
Непрестанните усилия на Бърд се изплатиха. То атакува яростно Буеми в завоя на Airplane за второ място във финалната обиколка. Това бе достатъчно, за да подпечата първата двойна победа (1-2)ъна отбора във Формула Е. Гюнтер разчупи хватката на Jaguar, докато го изстреля във вътрешността на Буеми на последния завой, за да предотврати второ поредно 1-2-3 за I-TYPE 6. Не че фабричният отбор на Jaguar TCS Racing би се противил. Така германецът взе първите точки за  сезона.
Лидерът в класирането Паскал Верлайн започна чак на 15-о място и навакса огромна позиция, преди да падне до девето място в края. Пилотът на TAG Heuer Porsche направи добра подготовка в тази последна обиколка, за да завърши шести – девет места и доста спечелени силни точки. Той анулира  сравнително тихото и кротко каране на Ник Касиди до пета позиция за Envision Racing. Жан-Ерик Верн (DS PENSKE) се възстанови от контакта в началото на състезанието до седмо място.

Всичко това означаваше, че Верлайн ще стартира утре в 8-ия кръг в Берлин с преднина в класирането и 94 точки. Касиди  е втори, а Верн  направи достатъчно, за да запази третата позиция. Доминацията на TAG Heuer Porsche в началото на сезона е под сериозен натиск от автомобилите, задвижвани от Jaguar.
Утре пак на пистата на летище Темпелхоф в Берлин е 8-ия кръг от шампионата.