Формула Е: 16 старта в 12 града през сезон 8

Формула Е и ФИА обявиха предварителния календар за новия сезон 2021/2022 в световния шампионат ABB Формула Е. Ще има три нови локации, които ще са част от рекордните 16 състезания в 12 града на четири континента.

Календарът бе ратифициран от Световния съвет по автомобилен спорт на ФИА в Монако. Новият сезон 8 ще бъде най-натовареният на електрическите състезания.

Започва в края на януари, като откриването на сезона отново ще е под звездите на Дириях, след успеха на първото нощно състезание през настоящия сезон. След това Формула E ще се насочи към Мексико Сити, преди да посети първия от трите нови града – Кейптаун в Южна Африка. Така в страната се връщат за първи път състезания с едноместни автомобили от световния шампионат на ФИА от 1993 г. насам.

След това керванът отива в Китай, а после Формула E през март 2022 г. идва в Рим и Монако. Състезанието в Княжеството премина от двугодишно в ежегодно събитие след изключително успешната E-Prix през май и настаняването на Автомобилния клуб на Монако..

Берлин, единственият град, представен през всеки сезон, заема познатото си място в календара през май, последвано малко след второто ново място с Ванкувър.

След това екипите се отправят към Голямата ябълка за поредица от двойни състезания. Започва се с E-Prix в Ню Йорк, преди две състезания в лондонския ExCeL и климатичен финал за сезона с двойни хедъри в Сеул, използващ писта, включваща олимпийския стадион.

След две последователни години отсъствие поради глобалната пандемия, Формула Е планира връщане на парижката надпревара през 2023 г. за пристигането на автомобилиге от Формула Е Gen3. Парижката E-Prix ще премине към двугодишен формат на събитието, адаптиран да осигури нов баланс за календара на шампионата. Всяка година състезанието в Париж ще посрещне Allianz E-Village, празника на електрическата мобилност и лабораторията за иновативни идеи, насърчаващи чистата мобилност.