Формула Е с радикален нов квалификационен формат от 2022

Организаторите на световния шампионат във Формула Е обявиха радикален нов квалификационен формат, който ще бъде използван от нови сезон 2022.

В него пилотите ще бъдат разделени в две групи по 11, като всяка група ще получи по 12 минути на пистата, в която пилотите ще имат неограничен брой обиколки. След края на груповата фаза четиримата най-бързи от всяка група ще продължат към фазата на директните елиминации.

В нея те ще се състезават на кръст с пилотите от другата група, което означава, че първият от едната ще бъде срещу четвъртия от другата и така ще се формират всички четвъртфинални двойки. Победителите от тези дуели ще продължат към полуфиналите, след което ще бъде и финалът, който ще определи победителя в квалификацията.

„Върнахме се към основното, но също обичаме да сме иновативни. Този формат е разбираем защото всеки разбира формата на турнирите по тенис. Визуално ще бъде много атрактивен за наблюдаване по телевизията.

„Ключът е, че в двете групи от 11 пилоти всички ще имат шанс за повече бързи обиколки в рамките на 12 минути. След това ще бъдат определени четиримата най-бързи във всяка група. В четвъртфиналите първият от група едно ще се изправи срещу четвъртия от група две и така. От там ще преминем към полуфинали и финал. Който спечели финала ще стартира от полпозишън“, заяви съоснователят на шампионата Алберто Лонго.

Този нов формат ще замени твърде непопулярния и противоречив такъв, който се използва през последните три сезона. В него пилотите участват в четири групи от по шест, като първи на пистата излизат лидерите в шампионата. Това дава значително предимство на пилотите от дъното на класирането, които често разполагат с по-добри условия на пистата и печелят по-предни позиции за старта. От една страна това спомага за запазване на интригата в шампионата жива по-дълго, но от друга на практика наказва най-силните пилоти.

Новият сезон във Формула Е ще започне с две състезания в Ад-Диря (Саудитска Арабия) на 28 и 29 януари.