Формула Е: Верлайн с Porsche триумфира под прожекторите в Дирия

Паскал Верлайн (TAG Heuer Porsche) спечели победата във втория кръг от шампионата във Формула Е. Той стигна до първото място от 9-о в първия старт от Дирия E-Prix Round 2. Втори стана лидерът в класирането Джейк Денис (Avalanche Andretti). Сам Бърд от Jaguar TCS Racing стана трети.

Верлайн бе невероятно бърз в рейда срещу съперниците си към триумфа. Той си проправяше път към челните позиции, като имаше две активации на РЕЖИМ НА АТАКА. Същото бе и със Себастиен Буеми (Envision Racing), който стартира от първа позиция. Опитният швейцарец се изстреля на старта и поведе.

Атаката за първа позиция на Верлайн бе на завой 16 на 30-ата обиколка. Бърд не успя да го задържи зад себе болида 99X Electric Gen3 на 28-годишния пилот.

Денис в задвижвания от Porsche автомобил Avalanche Andretti водеше битката чак до финала със своя конкурент, каращ фабрично Porsche. И той тръгна от средата на колоната – от 11-о място, но не можа да се пребори с Верлайн. За него това бе втора победа от 50-ия му старт във Формула E.

Резултатът в Дирия беше обратен на първия кръг в Мексико, тъй като там Верлайн и TAG Heuer Porsche бяха втори, а Денис и Avalanche Andretti – първи. Очевидно и двата отбора са инвестирали много в развитието на автомобилите от поколението GEN3, докато другите продължава с усилията си напред, но не с толкова бързи темпове.

Бърд се качи на подиума за първи път след победата си в Ню Йорк през Сезон 7. Той нареце постижението си „мини победа“ за себе си и за Jaguar след тежкия Сезон 8 за британеца. Той беше единственият сезон, в който не успял да се докопа до среброто от Формула Е.

Буеми с Envision Racing стана 4-и и бе повече от доволен. Това е най-доброто му класиране от финала на Сезон 6 в. Той направи най-бързата обиколка на TAG Heuer, като взе и точка бонус. С 6-ото си място Ник Касиди вкара две коли Envision Racing в топ 6.

Жан-Ерик Верн се бори от 12-то място до 7-о за DS PENSKE, изпреварвайки точно пред финала Джейк Хюз с McLaren. Андре Лотерер (Avalanche Andretti) и Мич Еванс (Jaguar Racing) допълват топ 10. Еванс зъслужава адмирации, защото се измъкна от 6-и на стартовата решетка.

Второто място остави начело Денис, макар и само с една точка пред Верлайн – 44 към 43 точки. Avalanche Andretti запазват предимството при отборите пред TAG Heuer Porsche, 58 към 49 точки, а Envision Racing са трети.

Днес обаче нещата могат да се променят, тъй като по същото време и третия кръг от шампионата и втория старт за Дирия E-Prix.