Финландец стана най-младият победител в историята на WRC

Младокът Кале Рованпера (Toyota) стана най-младият победител в историята на Световния рали шампионат (WRC) след като триумфира в Рали Естония, седми кръг от сезон 2021. На само 20 години финландецът подобри рекорда на своя сънародник и сегашен шеф на Toyota Яри-Мати Латвала, който в Швеция през 2008 година триумфира на 22-годишна възраст.

За Рованпера това е втори подиум през сезон и общо трети в кариерата, като предишните му два бяха на сняг в Швеция миналия февруари и в Арктик Финландия по-рано тази година. До успеха си финландецът стигна след общо седем етапни победи от 24 изпитания.

Втори в Рали Естония с пасив от 59.9 секунди спрямо Рованпера финишира Крейг Брийн (Hyundai), а трети на 12.5 зад северноирландеца остана Тиери Нювил (Hyundai). Белгиецът бе най-бърз в четири от шестте неделни изпитания, а в другите две победата грабна местният любимец Отт Танак (Hyundai).

Световният шампион за 2019 година обаче загуби шансове за втора поредна победа на домашен терен още в петък, когато отпадна в четвъртия етап. Все пак той не си тръгна с празни ръце от своята родина, след като взе петте бонус за победата си във финалния етап. Втори в него остана Нювил, трети бе Себастиен Ожие (Toyota), четвърти – Елфин Евънс (Toyota), а последната бонус точка бе за победителят Рованпера.

Ожие и Ефънс завършиха съответно на четвърта и пета позиция в крайното класиране на ралито, с което авансът на седемкратния световен шампион на върха в генералното класиране в шампионата набъбна на 37 точки. На трета позиция в спора за титлата, но с изоставане от цели 52 пункта спрямо Ожие е Нювил. С победата си в Рали Естония Рованпера се изкачи до четвъртото място в общото подреждане, където той изостава на 66 точки от първия. Танак е четвърти със 74 пункта изоставане от Ожие.

Белгийското Рали Ипър ще приеме следващия кръг от Световния рали шампионат за 2021 година. Асфалтовото шоу ще се проведе между 13 и 15 август.