Три модела MINI с премиера в България, на британска територия

Автомобилите MINI  се раждат във Великобритания – по-точно в Оксфорд и Суиндън. Най-новите, по-скоро обновени модели  – MINI с пет врати, MINI Cabrio и MINI John Cooper Works,  направиха премиера у нас. Не къде да е, а на британска територия.

Трите нови модела са събраха в резиденцията на посолството на Великобритания в България. Така BMW Group България представи обновеното семейство за 2021 г. на легендата MINI. Освен представяне на автомобилите, беше отпразнувана и 20-годишнината от модерната визия на иконичната марка.

В началото на 2001 г. започва производството на части от каросерията на MINI в Суиндон. Малко по-късно – на 26 април 2001 г., първото ново MINI слиза от производствената линия в Оксфорд. Така и до днес. Оттогава MINI произвежда повече от 5 милиона автомобила във Великобритания. Само в завода в Оксфорд в момента се произвеждат MINI с 3 врати, MINI с 5 врати и MINI Clubman, както и напълно електрическото MINI Cooper SE. Всички са на една и съща производствена линия.

Домакин на събитието беше британският посланик Негово превъзходителство Роб Диксън. Той също се оказа не само почитател, но и свързан с марката. Роден е в Бирмингам, където се намира и фабриката на MINI. Естествено, в неговото семейство са имали MINI, а баща му и дядо му са работили за компанията. Това Посланик Диксън сподели пред медии гости на български език.

В предния двор на резиденцията бяха изложени новите три модела. Основните промени за 2021 г. на MINI са свързани с малки, но различими обновявания на дизайна, увеличеното стандартно оборудване и нови технологични допълнения. Имат по-голяма предна решетка, нови декоративни елементи, нови въздухозаборници, както и стилизирани предни светлини. „Леките“ иновации са видими, но дизайнерите пипат доста внимателно. Клиентите на MINI са предимно традиционалисти и не са от тези, които обичат генерални, революционни  промени.

Характерните задни светлини в Union Jack дизайн вече са част от серийното оборудване на трите модела. Графиката на светлинните, вдъхновена от британското знаме, е особено силно подчертана. С изключение на светлината за заден ход, всички функции на задните светлини разчитат на LED технология.

Новият интериор на MINI с 3 врати, MINI с 5 врати и MINI Cabrio е изискан, модерен и изключително висококачествен. Спортните седалки в цветовия вариант Light Checkered са нови за гамата и допълват перфектно екстериорния цвят Zesty Yellow. Добре познатото качество на материята Black Pearl бива допълнено от ново изразително каре в британския стил, типичен за MINI.

Новият кожен спортен волан с мултифункционални бутони също е част от серийното оборудване на всички варианти на моделите. Нова структура за полетата на бутоните оптимизира управлението на аудиото и телефонните функции, гласовото управление и системите за асистенция на водача.

Висококачественият спортен кожен волан е част от пакетите оборудване John Cooper Works, MINI Yours и MINI Electric. Характеризира се с облечена в кожа Nappa повърхност и по-големи подложки за палците.

По-голямата решетка се забелязва при новия John Cooper Works. Той е с дигитален километраж, който е запазил формата си. Габаритните светлини са заменени с вертикални въздухозаборници, поставени максимално навън в каросерията, които служат като отвор за т.нар. Air Curtains за оптимизиране на аеродинамиката. Заради феновете, които си предпочитат „ръчката“, скоростната кутия е останала механична.

Хромираните елементи в интериора са намалени, като двете външни кръгли вентилационни дюзи вече са оградени от черни рамки. Вътрешните и са изцяло преработени и интегрирани в повърхността на интериора.

8,8-инчов цветен дисплей е с тъчфункция, чувствителни на допир бутони Favourites и гланцирани Piano Black повърхности. Освен модул за управление на аудиото и функционалните бутони за аварийните светлини и за асистиращите системи са интегрирани още по-хармонично в кръглия контролен блок.

При трите модела се открояват новите контури на калниците. Интегрираните в новите Side Scuttles мигачи, вече разчитат на LED технология.  Редуцираният дизайн на повърхностите е основна характеристика при оформлението на задницата за задвижваните от двигател с вътрешно горене варианти на MINI.

MINI Cooper Cabrio e с John Cooper Work оптика, но с адаптивно окачване. Чернa рамка в шестоъгълна форма обгражда и радиаторната решетка.  Вътрешният корпус на характерните кръгли фарове вече не е от хром, а е черен. Емблемата също е черна. Върху гюрукът на кабриолета е изобразен британския флаг „Union Jack“.