Тест: Новото Volvo C40 Rechage – вятърът на промяната

Volvo Cars бяха едни от първите, приели електрификацията и нулевите вредни емисии като кредо в бъдещото си развитие. Факт е, че делът на продажби на електромобили при Volvo непрекъснато расте. Шведската марка твърдо е решила да става все по-екологична и чиста. Нулевите вредни емисии са издигнати в култ.

„Вятърът на промяната“ при шведите се вихри отдавна. И за разлика от прочутия хит на Scorpions от края на 80-те години на миналия век, който вече не е така актуален, при Volvo нещата вървят напред и нагоре – в развитие. И то с успешен попътен вятър.

Говореше се, че във Volvo изостават от конкуренцията при електрическите коли по отношение на ефективност, пробег, мощност. Не е така! Ако е имало някакво „отпускане на газта“, то това бързо е компенсирано.

Вносителите на марката у нас – Мото-Пфое доказаха напредъка с новото, всъщност подобреното C40 Recharge. Точно споменатият „вятър на промяната“ е увеличил мощността, пробегът, а е намалил времето за зареждане. Да не говорим че е „пипнато“ и пътното поведение на автомобила. Така от Volvo могат да се гордеят с постиженията си при на C40 Recharge.

Автомобилът определено е претърпял развитие. Не толкова в дизайна или в интериора, колкото в технологично отношение. Те шведите последното го могат и го правят с вещина.

На борда на C40 Recharge със задвижване на четирите колела се разходихме до писта „Дракон“ в Калояново за кратък драг-рейсинг, след това из стария град на Пловдив, а после се пренесохме в бъдещето в първия дигитален хотел със смарт стаи в България – The Emporium Plovdiv – M gallery.

Volvo C40 определено е еволюирал. Усеща се още с първите километри. Мощността, силата на ускорението, стабилността при високата скорост на магистралата и на интересните завои на пистата „Дракон“ се разкриват изцяло.

Леко подаване на газ и колата литва. Ускорява от 0 до 100 км/ч. за 4,7 сек., което е доста добро постижение за тежкия автомобил с четирима души на борда.  Няма го онова леко спъване, стъписване или дръпване при ускорение, което се забелязва при други електромобили. Volvo C40 си набира бързо и равномерно. И в края на правата на „Дракон“ без проблем достига до 150 км/ч. Скоростта иначе  е ограничена на 180 км/ч.

Компактният кросоувър вече е с оптимизирана батерия, която осигурява до 581 км пробег (по WLTP). Това е за варианта със задвижване на четирите колела.

Въпреки всички издевателства над автомобила и на магистралата, и на пистата, за прибиране от Пловдив към София ни остана още 68% електричество. Без пестеливо каране, при пристигането в центъра на  Volvo имахме още 26 %.

Мощността на нашия тестов автомобил вече е 408 к.с. и въртящ момент от 660 Нм. Това е едно от сериозните подобрения. Предишната конфигурация от два електромотора с мощност 150 кВт на предната и задната ос е заменена от е-мотор с постоянен магнит с мощност 183 кВт на задната ос и нов асинхронен електродвигател с мощност 117 кВт на предната ос.

Новата конфигурация съчетава 78 киловатчаса батерия с цялостно подобрение на охлаждането. В резултат C40 Recharge Twin Motor AWD е подобрен до 550 км от 451 км (по WLTP).  Разходът на 100 км е 17,3 киловатчаса.

Подобренията на Volvo C40 са се отразили и на други два вида задвижване. Не на предната, а на задната ос. Така вариантите стават общо три.

Връщането на задвижването на задните колела е хитър ход, за да се преодолее недозавиването и да има по-добро разпределение на масите. Единичният двигател със стандартен пробег се задвижва от 175 кВт електромотор с постоянен магнит (е-мотор). Той осигурява 3% увеличение на изходната мощност в сравнение с предишната версия от 170 кВт.

Увеличава се и пробегът на C40 Recharge – от 438 км става 477 км (по WLTP). Зареждането от 10 до 80% отнема приблизително 28 минути при използване на 130-киловатово DC обществено зарядно устройство.

Другият вариант е с повече мощност и по-голям пробег. Това става с по-голяма батерия, съчетана с мощен електромотор с постоянен магнит от 185 кВт, отново на задната ос. Този нов вариант е със 73 киловатчаса капацитет на батерията и пробег до 581 километра за C40 Recharge (по WLTP)

Във версията с разширен обхват е подобрена също мощността на зареждане. По-големият комплект батерии позволява зареждане с максимална скорост от 200 кВт на DC станция при 150 кВт на предишната версия. Зареждането от 10 до 80% процента отнема приблизително 28 минути.

Странно, но обявяват C40 за градски кросоувър. Безспорно колата е удобна и практична за града, особено с големия си пробег. Но тя си е подходяща и за семеен автомобил, за пътуване на дълъг път. Пробегът е прилично голям, а времето за зареждане малко – 28 минути. Така при добра развита електрозарядна мрежа,  може да се тръгне и на по продължително пътуване. И багаж може да се събере достатъчно – отделението е над 400 л.

Естествено, има и външни подобрения, които също подпомагат ефективността. Новите 19-инчови алуминиеви джанти на C40 Recharge подобряват не само цялостния външен вид на моделите, но и намаляват съпротивлението, благодарение на своя аеродинамичен дизайн. Линията на покрива е скосена.

Инфоразвлекателна система, разработена съвместно с Google и е базирана на операционната система Android. Щом сме в шведски автомобил, то и музиката от аудиосистемата Harman Kardon бе на ABBA през цялото пътуване. Е, можеше да са поне пауър метълите Sabaton или Hammer Fall. Но това са си мои лични интереси…

Седалките са много удобни. Не, не са кожени, а от вълнена материя, която е хем приятна на пипане, хем практична. Шведите не искат да трепят животни за кожата им.

Както се досещате, заради пословичният стремеж към пълна безопасност на Volvo, в C40 Recharge не липсва нито една система за безопасност. Няма да ги изброяваме, тъй като списъкът е и дълъг, и пълен. Те във Volvo не правят никакви компромиси в това отношение.

Снимки: Чавдар Ташев