Тест: Късно море със Citroën C5 Aircross

През втората половина на септември слънцето е оскъдно, денят се скъсява, а на морето захладнява. Водата изстива, плажовете опустяват, курортите – също. Дори повечето кръчми затварят! Личи си, че лятото си отива. Но и това спокойствие си има своя чар. И на плажа,  и в хладната вода, и в малките, все още работещи ресторантчета с прясна риба…

И затова решихме да използваме края на септември за едно очарователно късно море в Несебър. И да изпитаме радостна от пътуването с един великолепен френски автомобил –  Citroën C5 Aircross в новата му версия за 2022 г.

Той ни бе предоставен за пътуването от центъра на Peugeot и Citroën в Люлин. Да, там съвсем отскоро, от около два месеца, присъстват и двете френски марки – на лъва и на шевроните. Това е част от политиката на представителя на марките за България – София Франс Ауто.

Така че в шоурума на центъра Люлин,  наред с Peugeot, вече присъства и марката Citroën. Дори скоро, след мащабен ремонт, ще бъде построено обособена част за Citroën. Да не говорим, че сервиза отдавна обслужва и двете марки.

Когато ръководителят на центъра в Люлин Иван Загорски ми даваше ключовете на новия Citroën C5 Aircross, заръча да се наслаждавам не само на почивката, но и на шофирането. Второто го разбрах веднага, още с първите километри! Наистина, пътуването с SUV-то C5 Aircross доставя удоволствие и сигурност на пътя.

В автомобила сме четирима. Тръгваме на път към Несебър. Не по магистралата, както можете да предположите, а по Подбалканския път. Хем приятно, хем да се насладим на динамичните качества на C5 Aircross. Той е дизелов с двигателя BlueHDi 130 S&S EAT8, с 8-степенна автоматична скоростна кутия.

На практика новият  C5 Aircross във версията си за 2022 г. е претъпял фейслифт.

Това е по почина, приет от повечето марки към Stellantis group за промяна на лицата на автомобилите. Освен с дизел, колата се предлага с бензинов двигател PureTech 130 и Plug-in Hybrid.

Citroën е в компанията на SUV автомобилите с C5 Aircross от 2018 г. Той е в групата, заедно с другите базирани на платформата EMP2, като Opel Grandland, DS7 Crossback…  Промени в задвижването и окачването няма. Но пък визията е видимо обновена.

Още на Гълъбец става ясно каква стабилност има автомобилът в завоите, дори когато се влиза в тях с по-висока скорост. Превалям върха и на спускането е още по-приятно с директното управление. На моменти усещам леко недозавиване. Но колата не се кандилка въпреки височината си. Скоро мирясвам с интензивното ускорение и спиране, заради претенциите на дамския състав в автомобила. Все пак, дори и с 8-степенния автоматик, колата се справя със завоите в режим Спорт. Има и естествено и нормален, и еко режими.

По един специален черен път, не толкова тежък като изпитание, пробвам автомобила на офроуд. Той се справя блестящо извън пътя. Задницата учудващо се държи добре по чакълестото покритие. Превключил съм C5 Aircross на режим пясък от системата Grip Control. Тази система, позната и от Peugeot, донесе много ползи на двете френски марки. Тя може да се превключи още на кал или на сняг. Автомобилът има добра проходимост, особено при преодоляване на леки препятствия.  Все пак пътният просвет е 230 мм, което хич не е малко.

Двигателят е икономичен и екологичен, нищо че е дизелов. Смея да твърдя, че е един от най-добрите дизели на групата. Те още са оцелели след кампанията, подета срещу тях. За цялото пътуване над 900 км разходът бе 6,8 л. На магистрала Тракия, на връщане при скорост около 140 км/ч. разходът на моменти стигаше около 7 л на 100 км.

Какво е новото при Citroën C5 Aircross?

Почти всичко в предницата. Там има нова решетка, която подчертава характера на автомобила. Той въвежда нов език на дизайна, при който извивките отстъпват място на по-структурирани линии. V-образните LED светлини дават 3D ефект и високотехнологичен вид на дизайна, тип „клавиш на пиано“.

Предните фарове LED Vision са също по-дискретни благодарение на по-тъмния си дизайн. Те имат визуална хармония със споменатата нова черна решетка. Има и нова интерпретация на шевроните. Освежено е оформлението и на задните светлини. Има нов, триизмерен LED светлинен подпис отзад.

Доста свеж, а и наточен вид придават новите 18-инчови алуминиеви джанти PULSAR с двуцветни графични елементи. С черен блестящ цвят са капаците на огледалата за обратно виждане. Той съответства на цвета на носещата колона на предното стъкло. На покрива блестящите черни функционални покривни рейки са с нова вложка в долната част.

Във вътрешността на Citroën C5 Aircross особено впечатляващи са новите седалки.

Те са Citroën Advanced Comfort. Моделът е единственият SUV в сегмента си, с три независими плъзгащи, накланящи се и прибиращи се задни седалки. Те предлагат най-доброто по отношение на комфорт при седене и особено при шофиране. За допълнително подобряване на комфорта на водача и пътника до него, предните седалки могат да бъдат отопляеми и масажиращи, като на нашия тестов автомобил.  Те са от най-високо качество с черна кожа.

Удобството на седалките си пролича при дългото пътуване. Поне аз, а както се оказа и другите, усетихме никаква умора. Особено при едно километрично задръстване на магистралата, където трябваше да престоим в автомобила над един час.

Така се уварихме на практика в постигнатите допълнителна модулност и комфорт. Постигнат е и още един ефект. Обемът на багажника е рекорден за сегмента: от 580 до 720 л при бензиновите и дизеловите версии. Затова с лекота върху целия ни багаж, натоварихме и един детски велосипед, без дори да го разглобяваме. При сгънати седалки обемът е 1630 л.

Както личи, просторът в автомобила е в изобилие. Това идва и от размерите – дължина 4500 мм, широчина 1840 мм, височина 1670 мм и междуосие 2730 мм.

C5 Aircross има нов 10-инчов сензорен екран, който сякаш отваря арматурното табло и потапя водача и пътниците. По-големият екран подобрява ергономичността, като предлага климатичен контрол с директен достъп. Вентилационните отвори вече са разположени под екрана и са модернизирани. В допълнение, напълно адаптивният 12″  цифров дисплей предоставя цялата съществена и персонализирана информация директно пред очите на водача.

Централната конзола, висока и голяма, е модернизирана с ефект на кожа, подсилена от хромирани дизайнерски линии. При нашия тестов автомобил с автоматична скоростна кутия има по-ергономично разположение на контролите. Това е нова, елегантна и високотехнологична e-Toggle предавка селектор, нов бутон за избор на режим на шофиране, включващ функцията за контрол на сцеплението. Има и 2 USB-порта и безжично зарядно устройство.

C5 Aircross предлага широка гама от технологии от последно поколение за подобряване на комфорта и безопасността на водача и пътниците.

Автомобилът предоставя 20 еталонни системи за подпомагане на водача в сегмента на компактните SUV. Те включват Highway Driver Assist, система за автономно шофиране от ниво 2. Тя  комбинира адаптивен круиз контрол с функция Stop & Go и системата за активно предупреждение при напускане на лентата. Осигурява подобрено усещане за безопасност благодарение на постоянната помощ за водача.

В пакета Safety 4 влизат още Active Safety Brake,  предупреждение за опасност от сблъсък, разпознаване на знаците за ограничение на скоростта, предупреждение за кафе-пауза, регулатор и ограничител на скоростта, задни паркинг сензори и камера,  автоматични фарове и чистачки и др.