Тест: Горските духове от фамилията Extreme на Dacia

Гората в ниската част на Родопите над Пловдив е обагрена в цветовете на есента. Зелено, жълто, оранжево, червено, кафяво и техните нюанси са покрили в изобилие дървета, храсти и треви. Само че тази палитра остава потопена в гъста следобедна мъгла. Тя е покрила като пелена гората, сякаш да запази есенните тайнства.

И тази мъгла е пробита от странно светещи същества. Вглеждаме се внимателно. Не това не са очите на горските духове, а фарове на автомобили. Те пак са духове, но на четири колела, от гамата на Dacia. Строените като за парад автомобили са новата серия Extreme. Колите от тази фамилия се борят да пробият мъглата и да докажат своята сила и мощ.

Фамилията Extreme е създадена тъкмо затова

Да помогне на своя собственик, семейството и приятелите да излязат гордо и спокойно на открито сред природата, без да се притесняват дали са в гората, на полето, на брега на морето или езерото, или все едно къде. Важното е да си далече от града, на чист въздух.

Та светещите „очи“, пробили гъстите талази на мъглата, потопила хотел „Форест вю“  в Родопите, са на фамилия Extreme на Dacia. Тя се състои от четири модела: Sandero Stepway, Jogger, Duster и чисто електрическия, обновен Spring. Всички те са въплътили в себе си приключенския дух, готови да го вселят на водач и пътници. Тези коли имат определено високо ниво на оборудване и обновени и подобрени характеристики.

Общото са цветовете от природата и детайлите

Семейството модели Extreme са е в цвят, наречен кедровозелено. Няма нищо общо с военното зелено, което намразих след две години в армията. Кедровото е меко, приятно, маслено, ненатрапчиво. Отлично се връзва с медно кафявото, присъстващо в много елементи от автомобила.

За  Extreme е създадена тапицерия на седалките е от специален TEP MicroCloud материал. Той не попива течности, ако някой разлее нещо, почиства се бързо и  лесно.

Има и специфична шарка Extreme, наподобяваща топографски линии, които още веднъж доказват приключенския дух. Те са на различни места в екстериора и интериора. Казват обаче, че „боя кола не кара“. Затова тръгваме на път.

Армадата на Extreme на Dacia тръгва от столицата по посока Родопите.

Ние сме в Jogger, който спечели приза „Кола на 2023 година“ на Прес Авто Клуб „България“. Само че, автомобила с който пътуваме е по-Extreme  от другите Extremе. Тайната е в задната част на автомобила, под кората в багажника…

Но за това – по-късно, като пристигнем в мъгливата гора. До тогава, минаваме по магистрала, по недотам добри шосета из винарските райони Карабунар и Виноградец, та до село Аканджиево. После към Пловдив и нагоре към Куклен.

Излизаме на Гълъбово и след селото се включваме в пътя от Марково към хижа Здравец. Минавал съм многократно по него. Това е емблематичната скоростната отсечка от бившето рали „Хеброс“. Сега обаче се шашкам. Браво на АПИ! Положили нов, ама съвсем нов асфалт. Дори още не е начертана осева линия.

И по този нов мазен и равен асфалт Jogger Extreme сякаш лети. В завоите стои почти идеално, не друса, чувства се като у дома си. И как не, след като Jogger е вече много екологичен, тъкмо за гората…

Версията, с която пътуваме е с модерното ново задвижване Hybrid 140, но няма външно зареждане. Бензиновият агрегат е познат – 4-цилиндров атмосферен 1,6 л и мощност 94 к.с. Уж няма претенции за бързина, но по отсечката се движи с достатъчна скорост, че да настигаме пъплещи и доста по-мощни автомобили. Двигателят ускорява от 0 до 100 км/ч за 9,8 секунди, а СО2 са 108 г/100 км.

Интересна е хибридната система.

Основният електромотор с мощност 49 к.с. стартира колата в ЕV режим. Така при тръгване Jogger дава усещане, че си на електромобил. После включва ДВГ-то. Този електродвигател зарежда и батерията.

Тъкмо батерията дава усещане за движение на ток. Тя е литиево-йонна  1,2 киловатчаса, с водно охлаждане. Най-важното е, че е компактна, тежи под 45 кг и се вгражда под пода на багажника. Има гаранцията 8 години или 160 хил. километра.

Вторият електромотор е високоволтов. Работи като стартер за двигателя и генератор. Той гарантира постоянен въртящ момент и мощност при смяна на предавките на автоматичната скоростна кутия.

Потайната част от Jogger – Sleep Pack.

Това е дървена кутия, под кората на багажника, която се разгръща за минута. С нея цялата задна част на автомобила се превръща в стая или по-точно в спалня. В нея се включва двойно легло, рафт и място за съхранение на вещи. Матракът е с размери 190 x 130 см. От тавана има 60 см разстояние. Тази „спалня“ тежи по-малко от 50 кг. Условието е двете подвижни седалки на третия ред на 7-местната версия на Jogger да бъдат извадени. И това само срещу 4300 лв.

Ако някому е тесничка въпросната спалня, може да разшири „апартамента“ и то със „законно строителство“ срещу 920 лв. Иде реч за палатка, която се съхранява във въпросната кутия. Тя е на Dacia  и е тримесна. Прикрепя се към вратата на багажника и добавя голяма жилищна площ зад вашия автомобил.

Друг аксесоар от гамата InNature на Dacia са затъмняващи щори за всички прозорци. Те пазят хем от светлина, хем от погледите на разни нахалници.

Новости име и при Spring Extreme

В електрическия автомобил има нов двигател ELECTRIC 65. Това ще рече 65 к.с. или 48 кВт. Той е само за тази версия и е комбиниран с нова скоростна кутия с по-голям въртящ момент. При него е подобрена и рекуперацията.

Така с новия електромотор Spring Extreme е с 28% по-бърз при ускорение от 0 до 100 км/ч спрямо досегашния двигател. Пробегът се увеличава на 220 км комбиниран и 305 км градски цикъл по WLTP. Така чисто електрическата версия Dacia Extreme може спокойно да се кара и извън града, заради увеличения пробег.

Двигателят ELECTRIC 45 с мощност 45 к.с. или 33 киловатчаса на модела, е за ниво на оборудване Essential за движение в града.

Подобрена проходимост за Duster

Връщането беше с Duster Extreme и със задвижване на всички колела. С тази версия се разходихме още по-нагоре в Родопите след хижа Здравец и Студенец. Пробвахме автомобила в по-екстремни условия. Пък и времето бе слънчево и приветливо, а не мъгливо.

Dacia Duster Extreme също е с индивидуален стил, с нов дизайн на джантите – 17-инчови черни алуминиеви джанти и медно – кафяви елементи на страничните огледала на вратите, радиаторната решетка и панелите на предните врати.

Duster Extreme е с двигатели с мощност 90, 130 или 150 к.с. Стандартният, с който пътувахме бе със задвижване на четирите колела и автоматична предавателна кутия с двоен съединител.

За другите Extreme  – Duster и актуализирания Dacia Sandero Stepway, които нямат 4х4, е система Extended Grip. Тя предлага още по-добра проходимост по черни и горски пътища.

Системата е стандартно оборудване за Stepway и Jogger. Активира се от бутон на централната конзола и променя въртящия момент на предните колела за по-добро сцепление върху хлъзгави и ронливи настилки. Регулиране на настройките на електронния контрол на стабилността (ESC).
В заключение, няма съмнение, че серията Extreme не само допълва, но и развива гамата на Dacia. Екстремните коли си остават не само надеждни и достъпни, но икономични и екологични.

И ще си останат лидери на пазара. От вносителите на Dacia обявиха, че за първите 9 месеца на годината ръстът в продажбите в Европа, спрямо същия период на миналата година е с 16,7 %.

У нас Sandero пак е лидер в В-сегмента с +18,4%. За Sandero Stepway ще ви разкажем подробно в отделен материал. Spring също продължава да е най-продаваният електромобил с 262 броя. Марката общо има ръст в продажбите от 13,6%.