Теодор Кабакчиев спечели “Ендуро Панорама” в Румъния

Звездата на българското хард ендуро Теодор Кабакчиев (Еконт, Хускварна) спечели състезанието “Ендуро Панорама”, втори кръг от шампионата на Румъния.

На старт застанаха над 450 пилоти, като в най-сериозния клас (Pro) личаха имената на трима състезатели от топ 10 във временното класиране на световния шампионат в тази дисциплина: четвъртият – Алфредо Гомес (Гас Гас, Испания), шестият – Теодор Кабакчиев (Еконт, Хускварна) и осмият – Давид Киприян (КТМ, Чехия).

Четридневната надпревара започна с 50-километров пролог, който беше спечелен от Давид Киприян. Чехът изпревари с 15 секунди Теодор Кабакчиев.

Във вторият ден българинът се мобилизира и излезе начело в класирането, като на моменти имаше аванс от 20 минути пред основната група. Габровецът обаче отнесе наказание от 12 минути заради допусната навигационна грешка, а това отново го върна на второто място във временното класиране.

В третият състезателен ден световният ни шампион по Супер ендуро за младежи за 2019 година беше недостижим, като завърши на 8 минути пред основния си конкурент – Киприян.

В четвъртият  от надпреварта борбата отново се водеше между състезателите на КТМ и на Еконт. Давид Киприян успя да изпревари с една минута Теодор Кабакчиев, но това не успя да му помогне да грабне крайната победа.

Титлата в това състезание с преднина от 7 минути стана притежание на Теодор Кабакчиев, който завърши с време 10:02:12 часа срещу 10:09:20 часа за Кирпиян. Призовата тройка допълни испанецът Алфредо Гомес, който изостана с 27:24 минути от победителя.

Теодор Кабакчиев: „Това е ПОБЕДА за България и Еконт! След 4 дни състезания успяхме! Благодаря на всички за невероятната подкрепа! Бих искал да поздравя всички, които завършиха това състезание. Благодария на организаторите за това страхотно състезание! Ще се радвам да дойда пак догодина! “Обичам те Румъния!”

Състезанието в Румъния е част от подготовката на Теодор за втория кръг от Световния шампионат по хард ендуро,  който е в Сърбия от 18-ти до 21 май – „XCross“ в планините Златибор, Тара и Мокра гора.