С Monster 30° Anniversario, Ducati празнува символа на нейкид мотоциклетите

Ducati празнува 30 години на Monster с модел в номерирана серия, ограничена до 500 бройки. Версията Monster 30° Anniversario е почит на базирания в Болоня производител към мотоциклета, който направи революция в света на две колела и който от 1993 г. спечели страстта на повече от 350 000 дукатисти мостеристи по целия свят.

Monster винаги е бил такъв – със спортен двигател, перфектен за движение по пътищата, шаси, получено от Superbike, широко кормило и без обтекател. Идеята – толкова проста, колкото и ефективна, направи възможно създаването на мотоциклета, който преоткри нейкид сегмента. През годините той еволюира няколко пъти, като винаги остава верен на оригиналната идея.

Тази специална версия също поддържа емблематичните характеристики на моделите Monster. Те са неповторим стил и максимално забавление на пътя. Неговата истинска същност се проявява на пръв поглед благодарение на ливреята Tricolor 30th Anniversary, вдъхновена от най-спортните Monster от миналото.

Тази ливрея празнува Made in Italy, на която Ducati е посланик. Тя е украсена от златния цвят на джантите, специално направени за този модел, и на вилката Öhlins NIX30. Други отличителни елементи на модела са седалка, украсена с бродирано 30-годишно лого и специална анимация на таблото, която стартира при включване на запалването.

И накрая, всеки мотоциклет е уникален чрез табела на горната скоба с името на модела и номера на копието. Това е сертификат за автентичност и специално покритие за мотоциклет.

Monster 30° Anniversario е оборудван с компоненти, които подобряват външния му вид. Също така обаче подобряват неговите динамични качества, като достига собствено тегло от 184 кг, или 4 кг по-малко от стандартния модел. Така машината е  вече еталон в категорията за достигане на ниско тегло.  Това е още по-важно, тъй като компонентите и следователно теглото, като амортисьора на кормилото и предното стъкло, са добавени в сравнение със стандартния модел.

Monster е модерна интерпретация на оригиналната машина. Той е лек, лесен за управление и бърз мотоциклет. Задвижва се от двигателя Testastretta 11°, 4-клапанов двуцилиндров, десмодромен, с течно охлаждане и 111 к.с.

Агрегатът е изключително надежден и невзискателен, от гледна точка на поддръжката. Това е благодарение на основните интервали във времето – 15 000 км за смяна на масло и 30 000 км за проверка на хлабините на клапаните. Той има пълна крива на подаване на мощност при всички обороти, особено при средни и ниски, които са най-използваните на пътя. Това означава по-отзивчив двигател, което се изразява в по-голямо удоволствие от ездата.

Изключително функционално и ефективно, шасито на новия Monster пренася вдъхновяващите принципи на Ducati Superbikes върху шосеен мотоциклет. Двигателят е носещ и към него е свързана предна рама, която концептуално напомня тази на Panigale V4.

Напълно регулируемото окачване на Öhlins разполага с вилка, която е с 0,6 кг по-лека от тази, използвана при Monster и Monster+. Тя подобрява усещането, както увеличава клиренса и следователно ъгъла на накланяне. Настройката на окачването е спортна и това позволява на Monster 30° Anniversario да доставя забавление при каране по смесени пътища, но също и между бордюрите на пистата. Оборудването на Öhlins е допълнено с регулируем амортисьор на кормилното управление, който повишава прецизността и точността при най-високо темпо.

Спирачната система включва предни апарати Brembo Stylema, с 0,4 кг по-леки от тези на Monster и алуминиеви фланци за 320 мм предни спирачни дискове. Те са 0,5 кг по-леки от стандартните за Monster. Така Monster 30° Anniversario е с по-добър в спирачен път и е по-пъргав благодарение на намаляването на инерцията в предния край. Пъргавият характер на мотора е допълнително подобрен благодарение на чисто новите ковани джанти, които намаляват теглото с 1,86 кг. Намаляват също инерционния момент на предното колело с 21,8% и на задното с 26,9%.

Електрониката на Monster е на върха в сегмента. Стандартното оборудване включва ABS Cornering, Ducati Traction Control и Ducati Wheelie Control. Всички те могат да бъдат регулирани за различни нива на намеса. Спортният характер на новия Monster 30° Anniversario се подчертава и от Launch Control, който осигурява светкавично бързо стартиране.

Това първокласно мотоциклетно оборудване, включва и използването на литиева батерия. Тя допринася за намаляване на общото тегло на мотоциклета и позволява на Monster 30° Anniversario безопасно да изрази своята производителност.

Трите режима на каране – Sport, Road и Wet (Спорт, Път и Мокро), позволяват характерът на Monster да бъде оформен според вкусовете и нуждите на ездача. Всичко се управлява лесно чрез контролите на кормилото и 4,3-инчовото цветно TFT табло. То включва състезателна графика, която напомня тази на Panigale V4, с голям оборотомер и пълен набор от информация отляво, включително тази за включената предавка.