С мотокрос в Бобошево се закрива сезон 2020 в България, Богдан Николов се оттегля като шеф на БФМ

След 27 години начело на БФ по мотоциклетизъм, Богдан Николов се оттегля като председател. Това обяви той лично днес, на пресконференция за предстоящия мотокрос в Бобошево.

Сезон 2020 е на път да завърши официално, както повелява традицията, с 64-тото издание на традиционния мотокрос в град Бобошево 2020. Досега от състезанието са минали 63 издания и всяко от тях има своята огромна роля и място в българската мотоциклетна история.

Бобошево №64 се явява логичния завършек на един доста кратък и труден, но изпълнен с много емоции мотокрос сезон. На практика, много състезатели именно в Бобошево дават началото на своята зимна почивка, започват тренировки в нов клас с нови мотоциклети. Не на последно място се борят за традиционната награда за победителите която е под формата на дамаджана бобошевско вино.

Без съмнение периодът, в който бе направена организацията на състезанието е един от най-трудните в неговата дългогодишна история. Ентусиазмът на Община Бобошево и почитателите на мотокроса в региона заслужава уважение дори и при тази неблагоприятна среда за спорта като цяло в момента.

През последните години Община Бобошево вложи много усилия за да подобри условията за състезателите които ще премерят сили в неделния ден.

Бяха направени не-малко модификации по състезателното трасе, като през годините единствено незаменимо остава „червеното изкачване“. „Червеното изкачване“ или „червения баир“, както е известен този елемент в мотокрос фолклора е една малка, но важна част в конфигурацията на трасето. То е предимно песъчливо, с тенденция за сериозно изкопаване в течение на състезателния уикенд, което го класифицира като трудно и изморително.

Както винаги, в Бобошево ще видим много мотоциклетни призьори които са дали своя принос за развитието на спорта. Някой като участници, други като гости и това е част от магията на Гран при Бобошево. Събирането на различните поколения, обмена на истории, съвети и спомени са основна част от това неповторимо събитие.

На пресконференцията присъства и един от участниците от Бобошево – Милан Веселинов. Той ще направи дебют в мотокроса и заяви, че не се притеснява от елитната конкуренция.

Милан се е подготвил добре. Той тренира на другото трасе в Бобошево. на пресконференцията присъства и Станко Боянов, който е бобошевски зет. За него това състезание е много важно, но за съжаление той няма да може да да даде всичко от себе си. Преди две седмици в Севлиево падна и получи контузия. Затова не е тренирал пълноценно и за първи път ще кара на тренировките в събота.

Програмата за уикенда не изневерява на традицията и включва по две тренировки в съботния ден, квалификация и по два манша в неделя, като официалното откриване на състезанието е в 10:15.

Председателят на БФМ Богдан Николов заяви че това е последната му пресконференция, на която присъства. Николов е в оставка, но обяви, че тя не е заради здравословни причини. Причините са, че един скъп спорт не може да се поддържа със заеми и заради това се оттегля. От няколко години той чака помощ от държавата, залага собствено имущество, моли се на приятели и познати за пари. Всичко в името на мотоспорт. Очевидно вече му е омръзнало след 27 години да се бори.

Кой ще е новият председател и новото ръководство ще се реши на 19 ноември.