Собственикът на Формула 1 Liberty Media скоро ще купи MotoGP за €4 милиарда

Собственикът на Формула 1 Liberty Media възнамерява да финализира закупуването на световния шампионат MotoGP за около 4 милиарда евро. Сделката може да бъде обявена през следващите дни, преди третия кръг от сезон 2024 MotoGP на Гран При на Америка на 12-14 април.

Говори се,  че шефовете на Liberty и Dorna Sports, промоутърът на световните шампионати MotoGP, WorldSBK и MotoE, са финализирали сделката преди седмици. Всъщност намерението и на двете страни беше това да стане официално преди първата Гран При за годината в Катар. Тогава обаче опасенията за намесата на органа на Европейската комисия, който регулира пазара на конкуренцията, замразиха развитието. Докато едната страна подкрепяше движението напред, другата предпочиташе да изчака.

Financial Times съобщи в сряда следобед, че поглъщането може да се счита за свършена сделка, въпреки че бизнес всекидневникът също посочи, че би било много странно, ако отговорните за прилагането на закона за конкуренцията не анализират случая.

В това отношение си струва да се отбележи, че CVC Capital Partners, базираният в Люксембург инвестиционен фонд, притежаваше както Формула1, така и MotoGP в миналото, но беше принуден да се откаже от един през 2006 г. от европейските антитръстови органи. След като MotoGP беше продаден.

Въпреки че Liberty винаги е била предпочитаната оферта от ръководителите на Dorna, напоследък също имаше оферти от страна на Qatar Sports Investments, държавния инвестиционен фонд на Катар, и TKO, медийния и развлекателен конгломерат, който, наред с други неща, притежава правата върху UFC първенство.

През последната година продажбата на Dorna стана един от приоритетите на Bridgepoint и Канадския пенсионен фонд (CPPIB). Bridgepoint, която стана акционер през 2006 г. – закупи акциите си от CVC – притежава около 40% от акциите, докато CPPIB управлява 38%.