След 19 години отново републикански шампионат по мотокрос в Перник

Близо 20 години любителите на мотоциклетните спортове в Перник и региона трябваше да чакат търпеливо, за да видят отново най-добрите в България да карат в кръг от Републиканския шампионат по мотокрос. Това ще стане тази събота и неделя, благодарение на огромните услия на организаторите от Община Перник и „М6 Yamaha рейсинг тийм“ на „Мотополигон Перник“, в близост до Големо Бучино.

„Последното състезание от календара на Републиканския шампионат е проведено през 2004. В последните няколко години направихме много подобрения, сега в последните месеци също изградихме много неща. Трасето е с дължина 1 790 метра, има 6 трапеца, финален скок, 2 ролетки – всичко, което е нужно за качествен мотокрос. През миналата година организирахме кръг от Купа България, видяхме, че интересът е голям и сега вече сме готови за кръг от шампионата“, коментира мениджърът на „М6 Yamaha рейсинг тийм“ Мартин Тодоров.

През уикенда на „Мотополигон Перник“ се очакват над 100 състезатели от над 20 клуба, както и представители от Гърция и Румъния, а организаторите са предвидили изненади и награди за зрителите. Първите състезателни маншове са в събота от 17 часа, в неделя в 10,30 е официалното откриване.

Сериозно ще бъде участието на български състезатели и зад граница този уикенд. Трима от нашите топ пилоти ще карат в кръгове от Световни шампионати, а други в първенства на различни държави.

На пистата „Пол Рикар“ Мартин Чой ще запише пореден старт в Световния шампионат по издръжливост FIM Endurance World Championship – Bol d’Or 24 часа. От няколко дни топ пилотът ни е във Франция и води усилена подготовка за поредния престижен старт в кариерата си.

Двама българи ще карат рамо до рамо за отбора си „АИТ рейсинг тийм“ в препоследния кръг от Световният шампионат по мотокрос на FIM – „MXGP на Италия“. В Маджора ще карат Петър Петров (53 т.) и Майкъл Иванов (11 т.), а начело е Хорхе Прадо с с 67 точки аванс пред основния си конкурент Ромен Февр.

Трима българи – Теоман Масар (МХ 85), Кадир Масар и Живко Бонев (MXS), ще карат в 3-ия кръг на турския мотокрос шампионат край Истанбул. Тримата участваха и въвъ втория кръг от надпреварата в Гьонен.

Източник БФМ