Сдружение Lady Bikers MPowered Bulgaria закри мотосезона с мода

Обикновено мотористите закриват сезона с купон, изкарват се машините, събират се приятелите, пътува се донякъде и се започва… Да, но Сдружението на жените мотористи Lady Bikers MPowered Bulgaria избра друг начин – да гостува на дизайнерката Мира Бъчварова. Вместо рев на мотори и мирис на бензин,  дамите избраха да свалят кожените облекла, за да облекат модни дрешки и да направят ревю с качествените и уникални облекла на Мира, която също е член на сдружението.

Тези дами са с различни професии, различни семейства, на различна възраст, допри интереси… Но ги обединява една обща любов – мотоциклетът. Така преди четири години, на първото честване на Международния ден на жените мотористи в първата събота на месец май, се ражда идеята. Дами излизат на мотори и така показват на празника, че също са влюбени в машините.  На 4 май 2019 г. се събират 70 жени мотористи, на същия този празник. Тогава се обсъжда създаването на организация.

Първо е създадена Фейсбук група,  която година по-късно е над 250 човека. В момента в групата са точно 632 членове. След това, на 8 февруари се създава и Сдружението Lady Bikers MPowered Bulgaria. Проектът е съфинансиран от Българският фонд за жените. Сдружението е учредено от 9 момичета, сред които председателя на УС Лилия Осойска, която основава сдружението, Соня Калканова, Мария Маринова и др. Те са от различни райони на страната и членовете са над 20.

Дамите на две колела нямат почивка. В активния сезон всеки месец, понякога и пред седмица те намират последователки и съмишленички за различни благородни кампании, инициативи, клаузи, дейности… Сред тях са борбата с домашното насилие, „Опознай и съхрани българското на две колела“ и др.  Или просто се събират, за да запалят двигателите на мотоциклетите и да попътуват из страната, да посетят хубави места. Едно от последните начинания на дамите през октомври бе организирането на мотошествие по улиците на Пловдив. В него участваха мотористи и приятели, като целта бе да се привлече вниманието за ранното откриване и профилактика на рака на гърдата. Шествието бе провокативно, целящо да убеди жените да отидат на профилактичен преглед.

Друго начинание е засаждането на рози в с. Буново в „Долината на дарителите“, която бе открита от Сдружение „Българска роза“. Дамите мотористи засадиха нови розови храсти и дариха 1160 лв. в подкрепа на кампанията за спасяване на малките производители на рози. За последните мина поредната тежка година, в която изкупните цени за килограм маслодайна роза достигна 1.50 лв. при себестойност 2 лв.

И тъй като стана дума за пътуване, то дами от Сдружението се разходиха наскоро до култовото светилище Белинташ в Родопите. В сдружението няма изискване на за марка или категория мотоциклет. Важното е да го имаш, както и свидетелство за управление. Нещо интересно – по-опитните мотористки помагат на по-младите, които отскоро са на мотоциклета. Първо пътуват с тях на къси разстояния, за да свикнат, после увеличават дистанцията и така младите новачки, трупат опит и влизат в ритъм.

Но да се върнем на закриването на сезон. Съставът беше камерен. Вси пак – ковид пандемията се вихри с пълна сила. Спазваха се и всички мерки. Преобладаващото бе дамското общество и… четирима мъже. Та една след друга, пристигащите дами се ориентираха към гардеробната, където бяха наредени моделите на Мира Бъчварова. Някой от тях си дойдоха с рокли, закупени от дизайнерката.

Мъжката част се ориентира към масите с напитки и мезета „Блек Ангъс“, осигурени от месарница Абърдийн в с. Стръгел. И червеното вино се оказа от тези производители. Докато дегустирахме, дамите пробваха моделите… Всъщност това бе и прощално парти на Мира, тъй като освобождава това ателие, в което е работила четири години и ще се мести в друго.

Мира Бъчварова освен моден дизайнер е художник. Нейни картини имаше навсякъде в ателието, а с томбола, част от присъстващите спечелеха нейни рисунки.  Но освен дизайна и рисуването, другата страст на Мира Бъчварова е ездата. Не само на коне, но и на мотоциклети. Личният и мотор е Yamaha Virago 535. Той е специално изрисуван и тунингован.